Izvor:
09.06.2019 u 18:47
0

ESTROGEN KOD ŽENA: Ovo je glavni krivac za glavobolju tokom PMS!

Bilo da je reč o grčevima u dnu stomaka, naglim promenama raspoloženja, nekontrolisanom potrebom za slatkišima, ili mučnim glavoboljama, PMS je definitivno najomraženiji period u mesecu, svakoj od nas. Ipak, čini se da nam svi ovi simptomi ne bi toliko teško pali, kada bi samo glava prestala da nas boli.

Mnoge žene pate od jakih migrenoznih napada tokom PMS-a, koji su najčešće izazvani promenom hormona u našem organizmu i ove nesnosne glavobolje obično nestaju drugog ili trećeg dana ciklusa. Najveći uzročnik ovoj vrsti glavobolje je nagli pad količine estrogena u krvi, neposredno pred početak ciklusa. Kada nivo estrogena opadne, menja se naš prag tolerancije na bol i postajemo sve osetljiviji. Uz to pad estrogena utiče na suženje krvnih sudova, što je još jedan uzrok snažnih migrena tokom predmenstrualnog perioda.

Ovim glavoboljama obično prethode simptomi poput nedostatka sna i dehidratacije organizma. Ako ste osoba sklona migrenama, lekari tvrde da imate 60% šanse da patite i od predmenstrualnih migrenoznih napada. Ovakve glavobolje imaju raspon bola od blagog do neizdrživog i obično zahvataju jednu polovinu glave, odakle se posle šire na celu glavu. Ako vaša migrena kulminira može biti praćena bolom u želucu i jakim mučninama.

Lekari kažu, da ako ste skloni migrenama, ne postoji način da ih u potpunosti izbegnete, ali ako su one vezane za vaš mestrualni ciklus, možete ih predvideti i pripremiti se za njih. Najbolja vrsta prevencije je kvalitetan i zdrav san, zdrava ishrana bogata vitaminima i mineralima i dobra hidratacija organizma, što znači da dnevno morate uneti bar 2 litra vode u svoj organizam, kako biste se okrepili.

Ako ove preventivne mere ne uklone bol, trebalo bi da ga barem ublaže, ali ako i to ne pomaže i vaše migrene postaju sve bolnije, nemojte izbegavati da popijete lek protiv bolova, koji vam je za migrene prepisao lekar, jer kulminacija migrene može dovesti do mučnina i potpune dehidratacije organizma.

Izvor: L&Z
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter