DA LI STE ČULE ZA HIPNO-POROĐAJ? Saznajte sve o tehnici koju su koristile Megan Markl i Kejt Midlton!

 

Od gasa za smejanje i porođaja u vodi, do epiduralne anastazeije, sa sve boljom tehnologijom mnogo češće pronalazimo različite načine za olakšavanje porođaja prirodnim putem. U poslednje vreme je pak, sve popularniji hipno-porođaj, za koji su zaslužne članice kraljevske porodice, Megan Markl i Kejt Midlton. Obe majke su naučile obu tehniku opuštanja, koja pruža mirniji, pozitivniji i manje bolan porođaj. Ali, da li zaista vredi?

Šta je hipno-porođaj?

Ovu tehniku je osmislila Mari Mongan 1989. godine, koja je rodila dvoje dece tokom pedesetih i šezdesetih bez anestezije. Monganova je kreirala tehniku spajajući tehnike disanja, opuđtanje, vizualizaciju i vođene meditacije za žene, a koju uče tokom čitave trudnoće kako bi poslednjeg dana koristile sve to u svrhu laganog i pozitivnijeg doživljaja porođaja. “Svaka žena u sebi ima moć da pozove svoj maternji instinkt za rađanje deteta u radosti i udobnosti koja oslikava prirodni proces”, otkrila je Mari u svojoj knjizi.

Žene koje su učile ovu tehniku otkrile su da su imale smireniji porođaj i dosta manje intervencije od strane doktora. Iako program ne osporava upotrebu epidurala ili drugih lekova protiv bolova, jasnose ističe da u stanju potpune opuštenosti i uz pomoć samohipnoze i dubokog disanja endorfin iz tela počinje da preuzima telo, kao i oksitocin, što sve dodatno olakšava.

 

 

Kako dospeti u fazi samohipnoze?

Samohipnoza je ulazak u stanje duboke meditacije, uz pomoć vođenih meditativnih traka i vežbi disanja. I da ne uspete da uđete u to stanje u toku porođaja, opet je dobro smiriti se u potpunosti s vremena na vreme. Statistika pokazuje da su žene u samohipnozi 17% manje tražile epiduralnu, dok je 18% manje zahtevalo medicinsku pomoć.

Da li biste isprobali ovu tehniku?

 

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
09:00 Bolja zemlja
10:45 TOP SHOP
11:00 Prelo u našem sokaku
11:55 Vesti
12:05 Prelo u našem sokaku
12:55 Vesti
13:00 Prelo u našem sokaku
14:0 Vesti
14:05 Parovi - Nedeljni ručak
16:40 Čađava mehana
17:30 Telemaster
18:25 Ela Ela Show
21:00 Parovi - Izbacivanje
02:30 Parovi - Live