Izvor:
08.09.2019 u 14:08
0

ZDRAVSTVO U ŠKRIPCU: Pacijenata sve više, a doktori se penzionišu!

Stanovništvo Amerike stari, mnogima je potrebna svakodnevna pomoć doktora, kojih je sve manje.

Prema predviđanjima Udruženja američkih medicinskih koledža, SAD će do 2032. godine imati manjak od 46.900 do 121.900 lekara u primarnoj i specijalističkoj nezi.

Starenje američkog stanovništva pogodiće zdravstvenu industriju na više načina. Amerikanci žive duže i zdravije živote, dok se tek u kasnijim godinama javlja potreba za češćim lekarskim pregledima.

Jedna trećina lekara koji su trenutno zaposleni u narednoj deceniji imaće više od 65 godina, te će veliki broj stručnjaka u sledećih deset godina otići u penziju.

– Znamo da stariji pacijenti koriste dva do tri puta više medicinskih usluga od mlađih pacijenata, a broj ljudi starijih od 65 godina dupliraće se samo u narednih 10 do 15 godina", rekao je izvršni potpredsednik udruženja, doktor Atul Grover i dodao da je potreban tim lekara svih specijalnosti, ali da je polovina njih neophodna u primarnoj zdravstvenoj nezi.

Manjak lekara posebno je evidentan u Arizoni, a situacija je posebna loša u ruralnim sredinama, gde je zaposleno duplo manje lekara nego što je realno neophodno. Dodatni problem ove države je ubrzan rast stanovništva, pa su tako četvrti na listi američkih država u kojima procenat stanovništva najbrže raste. Trenutno su u potrazi za 600 lekara primarne zdravstvene zaštite, a predviđa se da će taj broj do 2030. godine porasti na 2.000.

Arizona se sa ovim problemom bori na različite načine, jedan od njih je čak i pokušaj da se izmene određene stavke zakona. Republikanska Vlada Arizone nedavno je potpisala univerzalni zakon koji bi omogućio priznavanje licenci ljudima koji su istu stekli u drugim američkim državama, i na taj način olakšala prelaz doktora u ovu državu. Ova mera je prva takve vrste u zemlji i utiče na razne vrste licenciranih zanimanja, od frizera do lekara.

Udruženje američkih medicinskih koledža podržava odluku o promeni zakona, ali dodaju i da je neophodno ulagati više u program obuke lekara u svim specijalizacijama.

Izvor: B92
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter