Izvor:
25.09.2019 u 02:18
0

DECA PUŠAČA, OPREZ: Može doći do razvitka OVIH srčanih oboljenja!

Deca čiji su roditelji pušači imaju veći rizik da pate od srčanih smetnji kasnije u životu.

Nepravilni otkucaji srca, stanje poznato kao atrijalna fibrilacija je najčešći poremećaj u radu srca i povećava rizik od šloga.

Veza između ovog stanja i pušenja je otkrivena još davno, ali nova istraživanja ukazuju na vezu sa pasivnim pušenjem. Istraživači sa Univerziteta Kalifornija otkrili su da pakovanje cigareta koje roditelj popuši u prisustvu deteta povećava rizik za 18 odsto.

U istraživanju je učestvovalo više od 5.000 dece mlađe od 18 godina i njihovo zdravlje je praćeno u narednih 40 godina. Roditelji i deca su regrutovani davne 1971. godine kada je pušenje u kući naročito bilo popularno. Te godine je uvedena zabrana rekalmiranja cigareta na radiju i televiziji. Samo par godina ranije, 1965. skoro 42 odsto odraslih u Americi je pušilo, naročito unutar domova. Sada je ta brojka pala na 15,5 odsto, piše Daily mail.

Među decom koja su učestvovala u istraživanju, njih 82 odsto je bilo izloženo duvanskom dimu. Roditelji su pregledani na svakih 2 do 4 godine, a deca na 4 do 8 godina.

Roditelji su u proseku pušili oko 10 cigareta. Oko jedan posto mlađih osoba od 18 godina razvilo je tokom života pomenuti sindrom.

"Naše istraživanje imalo je za cilj da pokaže kako pušenje utiče ne samo na pušača, već i na članove porodice, naročito na najmlađe i najranjivije. Prestanak pušenja može da smanji opasnost od ovog sindroma na globalnom nivou", rekao je autor istraživanja profesor Gregori Markus sa Univerziteta Kalifornija.

Ovaj sindrom nije nešto što može životno da ugrozi ljude, ali povećava rizik od šloga. Sindrom je odgovoran za oko 750.000 hospitalizacija i oko 130.000 smrtnih slučajeva kada je došlo do komplikacija, pa zbog toga treba uložiti više truda u prevenciju.

Izvor: b92.net
Foto. Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter