Izvor:
26.09.2019 u 08:10
0

OVI ZNAKOVI UKAZUJU NA SKOLIOZU: Bolest kičme koja ugrožava vitalne organe! (FOTO)

U današnje vreme deformitet kičme je sve zastupljeniji zbog nepravilnog držanja i nerednovne fizičke aktivnosti.

Skolioza je poremećaj kičmenog stuba koji uzrokuje abnormalno krivljenje kičme na levu ili desnu stranu tela pacijenata, zbog kojeg grudni koš gubi na simetričnosti.

Skoliotično loše držanje karakteriše različita visina ramena i lopatica i asimetrija trouglova stasa.

Najčešće se javlja u ranom životnom dobu, tokom rasta, neposredno pre puberteta, od 9. do 15. godine života.

Bol u leđima nije najjasniji znak skolioze jer ima dosta suptilnijih signala upozorenja.

Iskrivljen grudni koš

Ako primetite da je vaš grudni koš iskočio više na jednu stranu, razlog je najverovatnije abnormalna kriva kičma. Kada je skolioza prisutna, leđna krivulja se proteže bočno ili na stranu.

Glavni znak skolioze je torzija grudnog koša kao rezultat rotacije kičme, što rezultira pojavom grbe na rebrima. Asimetrija grudnog koša u pretklonu je, prema tome, glavni znak.

– Međutim, deformacija grudnog koša može imati veze sa skoliozom, ali i ne mora jer su deformacije grudne kosti prisutne su i kao zasebna deformacija – kaže prof. dr sc. Vladimir Kovač, sa odeljenja za rekonstruktivnu hirurgiju deformiteta kičme.

Nejednaka ramena

Uspravite držanje, pogledajte se u ogledalo i proverite da li je jedno rame više od drugoga. Naime, zbog bočne zakrivljenosti kičme jedna lopatica ili rame može biti izraženije od drugoga.

Izbočenje zbog rotacije kičme i deformacije rebara stvaraju utisak izraženije, izbočenije lopatice. Lopatica međutim nije promenjena sama po sebi.

Pojava neravnih ramena može biti suptilan znak skolioze, ali ne mora uvek značiti da je reč o toj bolesti. Neravnomerna ramena manje su važan znak, mogu biti i posledica lošeg držanja.

Naborana majica na jednoj strani

Naravno, naborana odeća ne znači automatski da je reč o skoliozi, ali ako stalno povlačimo prema dole jednu pozadinsku stranu majice, to može biti vrlo suptilan znak skolioze, odnosno postraničnog iskrivljenja kičme koji rezultira iskrivljenom karlicom.

– Prividno više postavljen kuk posledica je nisko postavljene deformacije kičme (u slabinskom delu), što rezultira kosom karlicom – ističe dr Kovač.

Jedan rukav duži nego drugi

Možda ćete primetiti da je jedan rukav uvek duži od drugoga, bez obzira na veličinu koju kupujete. U zavisnosti od mesta krivulje, vaša ramena mogu biti neujednačena (jedno veće ili manje od drugoga). Zakrivljenost takođe može uzrokovati da je lopatica niža ili viša od druge i izbočenija u odnosu na drugu.

Ako se osećate kao da stalno navlačite prema dole jedan rukav, obratite se lekaru.

Jedna cipela istrošenija nego druga

S obzirom na to da kriva kičma pomera karlicu, to može da uzrokuje neravnomeran hod. Ta promena u kukovima koji nisu na istom nivou, može uticati na neujednačeno trošenje pete na jednoj cipeli.

Osećaj nelagode tokom hodanja

S obzirom na probleme u kretanju koji su povezani sa skoliozom, možda ćete primetiti da se osećate "čudno" dok hodate ili trčite. Kada hodate, možda ćete primetiti da je klizno kretanje ruku neujednačeno, a to se dešava zbog mišićnog disbalansa koji onemogućuje telu ispravan način kretanja.

Hronična mišićna napetost

Ako je vaše telo čak i malo iskrivljeno, to može da stvori velike bolove. Tokom vremena, skolioza može da uzrokuje mišićnu neravnotežu oko kičme koja može da dovede do hronično slabih mišića.

Uvek se oslanjate na istu nogu

Iako je udobno da savijemo koleno i nagnemo se na jednu stranu dok stojimo, treba se zabriniti ako se uvek oslanjamo na istu nogu. Skolioza stvara neravnotežu u karlici koja se često olakšava zauzimanjem asimetričnog položaja tako da je težine više na jednoj nozi.

Otežano dišete

Ako osećate nelagodu kada duboko udahnete ili ponekad imate osećaj "gušenja", to bi moglo biti zbog iskrivljene kičme jer skolioza može da ograniči širenje rebara, a disajne organe stisne. To dovodi do otežanog disanja.

Izvor:nadlanu.com
Foto:Twitter/balansmedikabg

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter