MISLILE STE DA STE U MENOPAUZI? Varate se! Ovo su bolesti sa SLIČNIM simptomima!

 

Nekada davno se menopauza definisala kao ženska histerija. Iako smo daleko od tog perioda i danas se dešava da lekari zanemare neke simptome i karakterišu ih kao menopauzu, a zapravo se radi o mnogo ozbiljnijim problemima.

Lajmska bolest

Lajmska bolest može da bude izuzetno opasna ako se ne dijagnostikuje na vreme. Najčešći simptomi bolesti su osip i svi simptomi nalik gripu kao što su groznica ili umor. Međutim, lajmska bolest može takođe izazvati ekstremne glavobolje, proširene zenice i ubrzani rad srca, svi simptomi koji su povezani i sa menopauzom.

Kardiovaskularne bolesti

Uobičajeni simptomi uključuju bol ili nelagodu u grudima, kratak dah i mučninu. Simptomi koji se preklapaju sa menopauzom uključuju talase vrućine, što može da ukazuje na nepravilan rad srca i umor, što bi moglo da bude znak delimične blokade koronarne arterije. Ako mislite da su vaši simptomi uzrokovani kardiovaskularnim bolestima, ne odlažite posetu lekaru.

Problemi sa štitnom žlezdom

Žene imaju čak do osam puta veću verovatnoću od muškaraca da imaju probleme sa štitnom žlezdom. Ona je zadužena za proizvodnju hormona koji reguliše metabolizam u telu. Hipertireoza nastaje kada telo proizvodi previše hormona, a hipotireoza nastaje kada se ne proizvode dovoljne količine. Umor i noćno znojenje su uobičajeni simptomi poremećaja štitne žlezde koji se često pripisuju menopauzi.

Autoimuni poremećaji

U ovom slučaju, imuni sistem tela nije u stanju da utvrdi razliku između sopstvenih ćelija i stranih osvajača, zbog čega greškom napada sebe. Uobičajene autoimune bolesti uključuju dijabetes tipa 1, reumatoidni artritis i lupus. Ako imate stalni bol ili jak umor, ali ne prolazite kroz menopauzu, moguće je da je za to kriv autoimuni poremećaj.

Fibroidi materice

Iako vaš lekar može da pripiše neredovan ciklus menopauzi, moguće je da se događa drugačiji ginekološki problem. Materni fibroidi mogu da izazovu nelagodu i dovedu do komplikacija kao što su anemija ili pad crvenih krvnih zrnaca, zbog nepravilne menstruacije. Anemija takođe može da izazove umor, što se takođe može pogrešno shvatiti kao simptom menopauze.

 

 

 

 

Izvor: Nadlanu.com
Foto: Pixabay.com/Printsreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Vruća stolica
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro