IZVOR ZDRAVLJA: OVO povrće sprečava RAK debelog creva! (FOTO)

 

Istraživači svakodnevno istražuju različite spojeve u povrću i voću nastojeći pronaći rešenje za određene bolesti. Stoga ne čudi kako je sprovedeno više studija upravo na kupusastom povrću.

Ovo povrće nije samo bogato dijetalnim vlaknima koja podstiču probavu, već su i dobri izvori fitonutrijenata koji mogu umanjiti rizik od raka. Na primer, izotiocijanati, koji nastaju razgradnjom glukozinolata nalaze u kupusastom povrću, pokazuju antitumorsko delovanje.

U nedavnoj studiji objavljenoj u The American Journal of Chinese Medicine, istraživači sa Kineskog medicinskog univerziteta u Tajvanu istraživali su antikancerogenu aktivnost sulforafana koji je u izobilju prisutan u kupusastom povrću, poput brokolija, kupusa, karfiola i kelja. Otkrili su kako je sulforafan delotvorno sredstvo protiv raka koje može zaustaviti ćelijski ciklus i apoptozu ćelija raka.

Sulforafan utiče na zaustavljanje rasta i proframira smrt ćelija karcinoma debelog creva.

Kako bi odredili kako će sulforafan uticati na ovu vrstu raka, koristili su HCT 116, ćelijsku liniju ljudsko kolorektalnog karcinoma koja se obično koristi za proučavanje mehanizama rasta i metastaza tumora. Oni su lečili ćelije HCT 116 sulforafanom i posmatrali njegov uticaj na ove ćelije.

Istraživači su naveli kako sulforafan uzrokuje promene u ćelijskoj morfologiji i smanjuje vitalnost HCT 116 ćelija. Ove morfološke promene zabeležene su fazno-kontrastnim mikroskopom.

Prema istraživačima, Sulforafan dobijen iz kupusastog povrća snažno je sredstvo protiv tumora. Istraživači posebno ističu kako je Sulforafan sredstvo koje se u budućnosti može koristiti za lečenje raka creva.

 

 

Izvor: stil.kurir.rs
Foto. arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro