Izvor:
11.10.2019 u 20:29
0

STRUČNJACI OTKRILI: Previše sna povećava rizik od demencije! (FOTO)

Brojne studije su ranije već dokazale vezu između Alchajmerove bolesti i manjka sna. Ali, sada se ispostavilo da ni previše sna nije dobro za mozak.

Tim akademika sa Univerziteta u Majamiju analizirali su 5.247 ljudi u trajanju od sedam godina, a na početku i na kraju studije su im radili neurokognitivne testove. Naučnici su analizirali njihovu pažnju, pamćenje, jezičke sposobnosti, vreme reakcije i percepciju, kako bi utvrdili u kakvom zdravstvenom stanju je njihov mozak.

Volonteri su takođe popunjavali upitnike o navikama u spavanju na svakih sedam dana. Upisivali su vreme u koje inače odlaze na spavanje, kada se obično bude, da li dremaju tokom dana… Oko 15 odsto učesnika u proseku spava po devet sati tokom noći, a sedam godina kasnije, u toj grupi volontera je zabeležen kognitivni pad na svim poljima.

Sposobnosti učenja smanjile su se za 22 odsto, jezičke sposobnosti za 20 odsto, a pamćenje je bilo slabije za 13 odsto. Naučnici tvrde da previše sna može da se poveže sa lezijama u mozgu, koje se na snimcima pojavljuju kao bele mrlje i povećavaju rizik od opadanja kognitivnih sposobnosti, demencije i moždanog udara.

Stručnjaci smatraju da ove lezije smanjuju protik krvi do mozga.

Izvor:mondo.rs
Foto:pixabay.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter