Izvor:
12.10.2019 u 14:02
0

PROVERITE VAŠE GRUDI: Koje PROMENE su normalne, a koje NE?

S godinama stičemo iskustvo i mudrost, ali i rizik od mnogih bolesti. Iako je većina simptoma koje primećujemo na telu potpuno normalna, neki bi mogli da budu zabrinjavajući.

Postoje normalne promene koje možete uočiti na grudima, kao i one zbog kojih bi bilo dobro posetiti lekara.

Normalne promene:

1. Strije

Kako starite, pojavljuju se strije, a iako možda ne izgledaju lepo, potpuno su normalne. S godinama, nivo hormona potreban za održavanje elastičnosti kože opada pa se iz tog razloga one i pojavljuju. Razlozi su još i povećanje grudi za vreme trudnoće i visoka nivo stresa.

2. Obešene grudi

To se najčešće događa kad je tkivo dojke oslabljeno. Osim toga, postoje i drugi faktori koje treba da imate na umu. Ako imate velike grudi ili visok indeks telesne mase, grudi će vam se obesiti.

Alarmantne promene grudi:

1. Kvržice

Iako kvržice na grudima mogu da znače najgore, većina njih je bezopasna. To je uglavnom nakupljeno tkiva ili tečnost. Ali, bolje je biti siguran i s doktorom proveriti na vreme o čemu je reč.

2. Bol u grudima

Redak, ali agresivan oblik raka dojke nazvan "upalni karcinom dojke" uzrokuje bol u grudima, a ima i vrlo izražene simptome, poput pojave crvenih tačkica.

Ako bol traje duže od nedelju dana ili se s vremenom pogoršava, najbolje je konsultovati se sa lekarom.

Izvor: Index.hr
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter