Izvor:
13.10.2019 u 10:27
0

PRIRODNI LEK ZA PROBLEMATIČNU KOŽU: Ovo ULJE ima antiseptična dejstva!

Zbog svih svojih svojstava, ulje čajnog drveta, je postalo omiljeni sastojak u kozmetičkoj industriji.

Akne su samo jedan segment njegovog širokog dejstva. Gotovo da nema spoljašnjeg problema na kojem ga ne možete primeniti, bilo da je u pitanju bakterijska infekcija ili neka gljivična promena na koži.

Proizvodi ga drvo biljke čajeva u Australiji, a poseduje toliko negujućih benefita za kožu, zahvaljujući antiseptičnom, anti-fungalnom i anti-bakterijskom dejstvu.

Kako se koristi ovo ulje?

Eterična ulja ne bi smela da se nanose u nerazređenom stanju direktno na kožu, ali eterično ulje čajevog drveta spada među retka ulja koja mogu da se koriste direktno i nerazređeno. Često se kombinuje sa eteričnim uljem lavande koje ima i neke zajedničke karakteristike.

Koje probleme rešava?

Antivirusna svojstva

Ako nekoliko kapi dnevno dodamo u kupku ili paru mogu da pomognu u lečenju prehlade ili gripa.

Herpes

Kombinacije jedne kašike kokosovog ulja pomešane sa pet kapi ulja čajevog drveta može da se nanese na herpes nekoliko puta dnevno. Ako se to uradi čim se primete najraniji simptomi herpesa tada može da se spreči dalji razvoj herpesa.

Akne

Ulje čajevog drveta već dugo je poznato kao veoma efikasan lek protiv akni. Zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima, efikasno čisti kožu i isušuje akne. Možete da ga primenite lokalno na bubuljicu ili ako nekoliko kapi ulja dodate u kremu za lice.

Atletsko stopalo

Možete da ga pomešate sa kokosovim uljem i nanesete na zahvaćeno područje dva puta dnevno kako biste očistili atletsko stopalo. Takođe je dobro da se doda 10 kapi ulja u kupku.

Perut

Šampon koji sadrži barem 5% ulja čajevog drveta je dokazano vrlo efikasan protiv peruti zahvaljujući svojoj mogućnosti lečenja malasezia furfur, tip gljivice koji je najčešći uzrok peruti.

Nožne gljivice

Nekoliko kapi ulja nanesite na stopala i dobićete efikasan lek protiv gljivica.

Naslage plaka na zubima

Jedna studija je pokazala da je ulje čajnog drveta efikasnije u borbi protiv bakterija koje uzrokuju plak, nego hlor-heksidin, najčešći dezificijens za oralnu upotrebu. Sipajte jednu kap ulja čajevca u čašu mlake vode, promešajte kašičicom i ispirajte usta 30 sekundi.

Osim za kožu, odlično je i za higijenu kuće:

Stenice i grinje

Jedno istraživanje je pokazalo da je ulje čajevog drveta veoma efikasno protiv grinja i stenica. Dve kašičice ulja mogu da se dodaju u vruću vodu ili nekoliko kapljica dodajte u sprej koji se koristi za čišćenje ormara i područja gde razne bube i mravi ulaze u vaš dom.

Dezinfikovanje

Ulje čajevog drveta takođe može da se koristi za dezinfikovanje područja poput toaleta, ručke na vratima, česme, prekidača za svetlo i slično. Sredstvo za pranje odeće koje sadrži ovo ulje može da bude efikasno u dekontaminaciji odeće i posteljine.

stil.kurir.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter