PREVENCIJA JE POLA ZDRAVLJA: Broj obolelih porastao na oko milion žena na godišnjem nivou!

 

Kao i svake godine i ovaj oktobar, mesec borbe protiv raka dojke, koristimo da vas podsetimo koliko je prevencija važna! Zapravo, pravovremena prevencija je jedini i najefikasniji način da se ova bolest uspešno pobedi! Kako je medicina svakimda nom u potrazi za lekom protiv raka dojke, tako je sve više revolucionarnih otkrića vezano za ovu zloćudnu bolest i iz dana u dan sve manje žena je u životnoj opasnosti.

Pa ipak, rak dojke je i dalje prva na listi bolesti koja ugrožava zdravlje i život žena, a broj obolelih je porastao na oko milion žena na godišnjem nivou.

Jedini način da se uspešno pobedi rak dojke je njegovo pravovremeno otkrivanje, ako se prepozna u početnoj fazi, potpuni oporavak gotovo je siguran. Kako bi se dijagnostifikovale promene na dojci, u vidu kvržica, potrebno je redovno vršiti samopreglede.

Samopregled je najbolje vršiti jednom mesečno, nedelju dana po završetku ciklusa, kada su dojke najmanje osetljive i najmanje bolne. Ukoliko primetite neku promenu obratite se lekaru, koji će vas uputiti na ultrazvučni pregled, ukoliko ste mlađi od 40 godina, ili mamografiju, koja se vrši u prvoj fazi menstrualnog ciklusa, ako ste stariji od 40 godina.

Ako se nalaz mamografije pokaže zabrinjavajućim, sledeći korak je biopsija, analiza tkiva, tokom koje se utvrđuje da li je reč o malignoj promeni. Pokazalo se da je čak oko 80% kvržica benigno, nakon urađenih mamografija.

Faktori rizika

Pravi uzrok bolesti nije poznat, ali mnogi faktori mogu podstaći razvoj bolesti.

  • Gojaznost značajno povećava rizik oboljenja, pogotovo kod osoba starijih od 50 godina.
  • Pušenje
  • Preterano konzumiranje alkohola.
  • Postojanje raka dojke u porodičnoj istoriji bolesti.
  • Rano dobijanje prve menstruacije.
  • Hormonske terapije.

Ipak, istraživanja su pokazala da oko 80% žena, koje imaju više faktora rizika ne oboli od raka. Bez obzira na taj podatak, preporučljivo je smanjiti rizike na najmanju moguću meru.

Nedostatak vremena, strest i brojne obaveze samo su nedovoljno jaki izgovori za nebrigu o sebi. Ako ne izdvojimo 5 minuta da jednom mesečno pregledamo sebe i jednom godišnje obavimo ultrazvučni pregled, niko drugi ne nosi odgovornost. Jedina osoba odgovorna za svoje zdravlje smo mi sami i zato apelujemo na sve vas, da svakog meseca izdvojimo 5 minuta i povedemo računa o svom zdravlju i svom životu!

 

 

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: PixaBay.com/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro