Izvor:
24.10.2019 u 01:39
0

VEŽBE PRE DORUČKA: Zbog OVOG ZDRAVSTVENOG RAZLOGA morate praktikovati!

Prema novoj studiji, objavljenoj u časopisu "Clinical Endocrinology and Metabolism", naučnici sa Univerziteta u Batu i Birmingemu otkrili su da vežbanje na prazan stomak omogućava bolju kontrolu nivoa šećera u krvi.

Šestonedeljno istraživanje u kome je učestvovalo trideset muškaraca klasifikovanih kao gojazni ili sa viškom kilograma poredilo je rezultate dve interventne grupe (koje su doručkovale pre, odnosno posle vežbanja) i kontrolne grupe (koje nisu menjale stil života).

Naučnici su otkrili da je grupa koja je vežbala pre doručka sagorevala dvostruko više masti u odnosu na grupu koja je vežbala posle doručka,

Takođe su otkrili da je povećano sagorevanje masti uglavnom posledica nižeg nivoa insulina tokom vežbanja.

Dr Havijer Gonzales sa Odeljenja za zdravlje na Univerzitetu u Batu objasnio je da rezultati istraživanja ukazuju na to da promena vremena kada jedete u odnosu na vreme kada vežbate može doneti duboke i pozitivne promene na celokupno zdravlje.

Grupa koja je vežbala pre doručka povećala je sposobnost reagovanja na insulin, što je još izvanrednije s obzirom na to da su obe grupe stekle sličnu kondiciju. Jedina razlika bila je u vremenu ishrane – rekao je dr Gonzales.

Tokom šestonedeljnog ispitivanja naučnici su otkrili da su mišići iz grupe koja je vežbala pre doručka više reagovali na insulin u poređenju sa grupom koja je vežbala posle doručka, uprkos identičnim treninzima i podudarnom unosu hrane.

Mišići onih koji su vežbali pre doručka takođe su pokazali veći porast ključnih proteina, posebno onih koji učestvuju u transportu glukoze iz krvotoka u mišiće.

Što se tiče odgovora insulina na hranjenje nakon ispitivanja u trajanju od 6 nedelja, neverovatno je da grupa koja je vežbala posle doručka u stvari nije bila bolja od kontrolne grupe.

– Mi sada treba da istražimo dugoročne efekte ove vrste vežbanja i da istražimo da li će i žene imati koristi na isti način kao i muškarci – rekao je koautor dr Gret Valis sa Univerziteta u Birmingemu.

Izvor: b92.net
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter