Izvor:
29.10.2019 u 06:40
0

ČUVAJTE SE PROMENE VREMENA: Ovi bolesnici najviše pate!

Naučnici s Univerziteta u Mančesteru otkrili su da oboleli 20 odsto češće osećaju bol i nelagodu tokom dana koji su kišoviti i vetroviti s niskim atmosferskim pritiskom nego danima s uobičajenim vremenskim prilikama.

Studija koju je finansirala humanitarna organizacija Versus artritis je proučavala 2.658 ljudi koji su svakodnevno pružali podatke na uvid o svom stanju tokom šest meseci.

Grupa ispitanika je imala niz različitih zdravstvenih problema, pretežno povezanih s artritisom, ali oni su uključivali i fibromijalgija, migrenu i neuropatski bol.

Prema istraživanju, danima u kojima je bila povećana vlažnost vazduha najčešće se javljao bol, dok je "suvim" danima stanje bilo najbolje. Nešto niži pritisak i jači vetar takođe su bili povezani s bolnijim danima, mada u manjoj meri u odnosu na vlagu.

"Smatra se da vreme utiče na simptome kod pacijenata s artritisom. Ipak, i pored mnogih istraživanja koja su u fokus stavila postojanje i prirodu ovog odnosa, ne postoji naučni konsenzus. S obzirom na to da možemo prognozirati vremenske prilike, možda je moguće razviti i takozvanu prognozu pojave bola", prenosi Kliks.

"Ovo bi omogućilo ljudima koji pate od hroničnih oboljenja da planiraju svoje aktivnosti, završavajući teže zadatke u danima za koje se predviđa da će biti manje bolni", rekao je profesor Vil Dikson sa Univerziteta u Mančesteru, koji je vodio istraživanje.

b92.net
Foto: wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter