Izvor:
08.11.2019 u 12:56
0

UNOSITE SVAKODNEVNO OVE NAMIRNICE: Mogu sprečiti pojavu ni manje, ni više nego RAKA PLUĆA! (FOTO)

Konzumiranje jogurta i namirnica bogatih vlaknima povezuje se sa smanjenim rizikom od razvoja raka pluća, pokazali su rezultati nove američke studije.

Naučnici podsećaju na prednost konzumiranja namirnica bogatih vlaknima i jogurta i njihov uticaj na zdravlje je već utvrđen kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti i karcinomi digestivnog sistema, piše portal Sajens dejli (Science Daily).

Nova otkrića temelje se na analizi podataka iz studija koje su obuhvatile 1,4 miliona odraslih osoba iz Sjedinjenih Država i iz evropskih i azijskih zemalja. Ona upućuju na to da ovakva vrsta prehrane može da utiče na sprečavanje razvoja raka pluća.

Učesnici studije bili su podeljeni u pet grupa,zavisno od količine vlakana i jogurta koje su konzumirali. Kod onih koji su jeli najviše pomenute namirnice uočen je 33 odsto manji rizik od razvoja karcinoma pluća u poređenju s grupom koja nije jela jogurt ni namirnice bogate vlaknima.

– Naša studija pruža snažne dokaze koje idu u prilog američkim smernicama o prehrani za razdoblje 2015–2020, kojima se preporučuje prehrana bogata visokim nivoom vlakana i jogurtom – rekla je jedna od autorki studije, dr Sjao Šu, koja se bavi istraživanjem raka u grupi Programa za istraživanje epidemije raka.

Tu smo povezanost primetili među aktuelnih i bivšim pušačima, ali i kod osoba koje nikada nisu pušile i jednako je među muškarcima i ženama osobama različitog porekla – dodala je naučnica.

Šu je istakla da su za ovaj pozitivan učinak vlakana i jogurta na zdravlje odgovorna probiotička svojstva namirnica i dodala da probiotičkim svojstvima jogurta mogu da promene mikrobiotiku na kvalitetan način.

Autori studije su rezultate istraživanja objavili u jednom stručnom časopisu.

Izvor: b92.net
Foto: Arhiva/ wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter