UNOSITE SVAKODNEVNO OVE NAMIRNICE: Mogu sprečiti pojavu ni manje, ni više nego RAKA PLUĆA! (FOTO)

 

Konzumiranje jogurta i namirnica bogatih vlaknima povezuje se sa smanjenim rizikom od razvoja raka pluća, pokazali su rezultati nove američke studije.

Naučnici podsećaju na prednost konzumiranja namirnica bogatih vlaknima i jogurta i njihov uticaj na zdravlje je već utvrđen kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti i karcinomi digestivnog sistema, piše portal Sajens dejli (Science Daily).

Nova otkrića temelje se na analizi podataka iz studija koje su obuhvatile 1,4 miliona odraslih osoba iz Sjedinjenih Država i iz evropskih i azijskih zemalja. Ona upućuju na to da ovakva vrsta prehrane može da utiče na sprečavanje razvoja raka pluća.

Učesnici studije bili su podeljeni u pet grupa,zavisno od količine vlakana i jogurta koje su konzumirali. Kod onih koji su jeli najviše pomenute namirnice uočen je 33 odsto manji rizik od razvoja karcinoma pluća u poređenju s grupom koja nije jela jogurt ni namirnice bogate vlaknima.

- Naša studija pruža snažne dokaze koje idu u prilog američkim smernicama o prehrani za razdoblje 2015–2020, kojima se preporučuje prehrana bogata visokim nivoom vlakana i jogurtom - rekla je jedna od autorki studije, dr Sjao Šu, koja se bavi istraživanjem raka u grupi Programa za istraživanje epidemije raka.

Tu smo povezanost primetili među aktuelnih i bivšim pušačima, ali i kod osoba koje nikada nisu pušile i jednako je među muškarcima i ženama osobama različitog porekla - dodala je naučnica.

Šu je istakla da su za ovaj pozitivan učinak vlakana i jogurta na zdravlje odgovorna probiotička svojstva namirnica i dodala da probiotičkim svojstvima jogurta mogu da promene mikrobiotiku na kvalitetan način.

Autori studije su rezultate istraživanja objavili u jednom stručnom časopisu.

 

 

Izvor: b92.net
Foto: Arhiva/ wikipedia

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro