Izvor:
08.11.2019 u 21:55
0

PONEKADA SE U NJIMA KRIJE LEK: OVO zaista ima zdravstvene koristi!

Naučnici su ustanovili da plakanje zaista ima zdravstvene koristi. Ponekad se u njima krije lek.

Situacije u kojima će vam plakanje biti od koristi:

Stres

Kada ste napeti i pod stresom, plakanje može značajno da vam pomogne. Suze deluju opištajuće i poput leka koji će vas smiriti. Prema istraživanju, plač aktivira parasimpatički nervni sistem, koji kada se aktivira, deluje umirujuće na mozak.

Visok krvni pritisak

Visoki krvni pritisak može da dovede do nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema poput moždanog udara, srčanog udara, demencije, pa čak i problema sa bubrezima, ali plakanje i u ovom slučaju pomaže tako što snižava krvni pritisak, umiruje puls i drži ga pod kontrolom.

Akumulacija toksina

Suze koje teku iz očiju dok plačete mogu da očiste nečistoće, poput dima i prašine. Takođe, one ispiraju toksine koji se zbog stresa nakupljaju u telu, što rezultira boljim raspoloženjem.

Promena raspoloženja

Promene raspoloženja se događaju iz različitih razloga, a jedan je nakupljanje mangana u telu. Kad plačemo, taj višak mangana odlazi iz tela zajedno sa suzama. To smanjuje njegovu koncentraciju u telu i kao rezultat, čini nas mirnim.

Fizička bol

Znate da kada osećate fizički bol, ponekad nesvesno pustite po koju suzu. Upravo na taj način se umanjuje osećaj bola. Istraživanje je pokazalo da se plakanjem oslobađa oksitocin, poznatiji kao hormon ljubavi i endorfin, hormon sreće. Navedeni hormoni čine da se ljudi osećaju dobro, a mogu olakšati i fizičku i emocionalnu bol.

Izvor: nadlanu.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter