parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

Ovo svi treba da znaju danas: Izborite se sa PROMRZLINAMA na jednostavan način!

 

Hladni talas koji je zahvatio našu zemlju traje već nekoliko dana, pa su česte i promrzline na rukama i nogama onih koji duže borave napolju.

U Institutu za javno zdravlje Srbije Batut upozoravaju da promrzline na rukama i nogama nikako ne treba trljati, ne bušiti plikove, ne navlačiti rukavice ili čarape, ne stavljati termofor. U uslovima niskih temperatura najosetljivije su starije osobe i deca. Promrzline na delovima tela se prepoznaju po tome što je koža modra, bela ili crvena, a kasnije nastaje otok, a po nekada i plikovi.

Ukoliko se jave promrzline osobu treba uvesti u toplu prostoriju, skinuti joj obuću, odeću i prstenje, a komade koji su zalepljeni na kožu ne treba nasilno skidati, već ih treba obrezati makazama, navedeno je na sajtu Batuta.

Promrzline treba prekriti gazom, ali ih ne treba uvijati zavojem. Ukoliko su promrzle osobe pri svesti treba im dati topla, zaslađena, bezalkoholna pića.

Pri dužem boravku na niskim temperaturama može doći i do smrtnog ishoda - "bele smrti".  Dolazi do hlađenja čitavog tela uz nemogućnost organizma da sačuva minimalnu telesnu temperaturu, oštećenja centralnog nervnog sistema, naglog pada reakcija na bol, pospanosti, stanja sličnog narkotisanom i vrlo brzog smrtnog ishoda.

Alkoholisana stanja i iscrpljenost ubrzavaju nastanak smrzavanja. Novorođenčad i mala deca su sklona smrzavanju zbog male telesne mase i nerazvijenih zaštitnih termoregulacionih mehanizama.

U Batutu kažu da tokom hladnih dana treba nositi garderobu koja je funkcionalna i dobro štiti, da je lagana i da nije previše uz telo. Prednost imaju sintetički materijali, koji su vodootporni i brzo se suše u odnosu na tradicionalne- pamuk i vuna, koji upijaju znoj i zadržavaju vlažnost, što stvara osećaj hladnoće.

Tanjug
Foto:Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak 19.02.2018
04:30 Dobro jutro Srbijo
07:55 Vesti
08:00 TOP - SHOP
08:15 Dobro jutro Srbijo
10:55 Vesti
11:00 Parovi Jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Parovi Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:10 Parovi Jutarnja kafica
14:00 Beni Afet serija 
14:55 Parovi - Live
16:20 Posle rucka
17:45 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
19:00 UPOZNAJTE PAROVE
19:55 Bingo
20:30 UPOZNAJTE PAROVE
21:00 Ćirilica - Predsednik Aleksandar Vučić
slede Parovi - Live