Izvor:
18.02.2017 u 03:59
0

CURI VAM NOS, PECKAJU VAS OČI I SUZE? Vreme je da stavite JASTUK u ZAMRZIVAČ, evo zbog čega!

Ako je vaš jastuk star dve godine, znajte da 10 procenata njegove težine čine grinje i ćelije odumrle kože. Enzim pronađen u izmetu grinja može da izazove simptome slične gripu.

Rešavanju problema može da pomogne redovno usisavanje, a jastuk se, kažu stručnjaci, može staviti i u zamrzivač zbog ubijanja grinja. Takođe, treba izbegavati sušenje odeće na radatorima zbog povećanja vlažnosti vazduha, što pogoduje grinjama.

Alergija na izmet stotine mikroskopski malih grinja koje žive u jastuku manifestuje se curenjem nosa. Simptomi su, takođe, kašalj, svrab i suzenje očiju.

Poznato je da se milioni ćelija odumrle kože svaki dan akumuliraju u krevetima. Doktor Lisa Akerli iz ‚‚Hygiene Doctor" je rekla da same grinje ne prenose bolest, to je enzim u njihovom izmetu na koji su neki ljudi alergični.

Ako osoba ima astmu, stvar se pogoršava. Možete stalno da imate problem sa curenjem nosa, peckanjem očiju, suzenjem očiju i kašljem. Iako su simptomi neprijatni, grinje ne mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme – rekla je Lisa Akerli.

Ona je preporučila da se ujutro ne namešta krevet jer grinje vole toplotu, pa ako se vrati posteljina to stvara neprijateljsku, hladnu atmosferu za grinje. Takođe, preporuka je pranje jastuka i sušenje u sušilicama jer ta vrelina ubija grinje.

Ponekad, stavite jastuke u frižider jer hladnoća ubija grinje i izbegavajte sušenje odeće na radijatorima jer vlaga čini vašu kuću privlačnom za grinje – kaže ona.

Izvor: Klix.ba
Foto: Vecernji.hr, Twitter/alojz

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter