Izvor:
10.03.2017 u 09:32
0

DA LI I VI IMATE OVE NAVIKE? Evo koji postupci mogu dovesti do pojave urinarnih infekcija!

Urinarne infekcije česta su boljka kod velikog broja žena, a posledica su rasta i razmnožavanja mikroorganizama unutar morkaćnih puteva. Neki od simptoma urinarih infekcija su: jak nagon za mokrenjem, blago peckanje pri mokrenju, mutna mokraća i bol u bešiki.

Izbegavate da mokrite nakon seksualnog odnosa

Potrudite se da mokrite nakon seksualnog odnosa, savetuju stručnjaci jer ukoliko to izbegavate može nastati cistitis tj. upala bešike. Naime, prilikom odnosa u bešiku dospevaju mikroorganizmi koji mogu da dovedu do infekcije. Zato je jako važno mokriti nakon odnosa, jer se na taj način ispiraju mikroorganizmi, a to je dobra preventiva od infekcija mokraćne bešike.

Koristite proizvode za intimnu negu

Različiti proizvodi kao što su kupke i sprejevi a koje žene koriste za intimnu negu su zapravo vrlo opasni, upozoravaju stručnjaci. Oni mogu uništiti zdrave bakterije u vagini i održati loše bakterije koje mogu dospeti do utere i samim tim do nastanka urinarne infekcije.

Za ove proizvode se uglavnom koriste slogani kako su neophodni da bi intimna nega bila kompletna, ali to nije istina. Stručnjaci savetuju da ono što je potrebno za obavljanje intimne higijena jesu neki blag sapun i voda.

Ne idete na preglede

Ukoliko žena ima simptome urinarne infekcije, najbolje bi bilo da se odmah obrati lekaru. Dijagnoza se postavlja putem pregleda i laboratorijskih analiza, najčešće analizom urina i brisa iz uretre. Sada su dostupni i testovi urina koje možete raditi kod kuće i koji sa velikom preziznošću mogu pokazati da li imate infekciju. Način lečenja prepustite lekaru koji će vam dati odgovarajuću terapiju.

Odnos dobrih i loših bakterija

Vaša stidnica ima istu ulogu koju mikrobiom ima u vašem stomaku – ukoliko uništite dobre bakterije, pojaviće se u sve većem broju one loše. Te loše se uvuku u bešiku i tako stvaraju infekciju. Prekomerna upotreba antibiotika može isto dovesti do razmnožavanja loših bakterija jer se tako menjaju se i odbrambene sposobnosti organizma, menja se ravnoteža koja postoji između dobrih i loših bakterija koje su stalno prisutne. Pored izbegavanja nepotrebnih proizvoda za intimnu negu i antibiotika u obzir treba uzeti probiotike. Probiotici vraćaju dobre bakterije i tako prave ravnotežu u organizmu.

Dehidrirali ste

Već je navedeno da je mokrenje jako važno zato što tim činom izbacujete iz organizma loše bakterije. Ukoliko ste zaboravili da pijete vodu ceo dan ili se uzdržavate od iste, igrate se vatrom. Stričnjaci upozoravaju na zlatno pravilo a to je: piti dovoljno tečnosti, najmanje litar i po do dva tokom dana u razmacima i ići u kupatilo redovno. Ukoliko je mokraća svetle boje to je znak da ste uneli dovoljno tečnosti.

Izvor:b92.net
Foto:healthblow.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter