Izvor:
21.05.2016 u 18:19
0

ANTIBAKTERIJSKI SAPUN: Zaštita ili opasnost za zdravlje?

Antibakterijski sapun se koristi za ličnu higijenu kao zaštita protiv štetnih mikroorganizama.

Međutim, takav sapun pripada antibakterijskim proizvodima koji mogu ugroziti naše zdravlje. Najnovije istraživanje koje je sprovedeno u Južnoj Koreji, otkrilo je da izvesna supstanca TRIKLOSAN, koja se nalazi u antibakterijskom sapunu (tečnom i običnom) ali i u pojednim pastama za zube, utiče na hormonski status organizma toliko da može da poveća rizik od razvoja raka.

Način nakoji TRIKLOSAN utiče na hormone je sledeći. On oponaša estrogen koji menja normalnu proizvodnju i delovanje ostalih hormona, među kojima je i testosteron. Rezultat je izbacivanje endokrinog sistema iz ravnoteže, što dovodi do poremećenog rada i rasta ćelija, pogotovo kod žena. Kako naučnici navode, moguće je dovesti u vezu triklosan sa rastom ćelija raka dojke.

Postoji još neke supstanci koje imaju sličan efekat. Potrošačima se savetuje da obrate pažnju i vode računa pri kupovini različitih komercijalnih kozmetičkih proizvoda.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter