Izvor:
18.03.2017 u 21:50
0

SAM SVOJ LEKAR: Pojedite cveklu a nakon toga proverite boju urina i saznajte vaše zdravstveno stanje!

Verovatno svi znate koliko je cvekla zdrava i da je prava riznica vitamina i minerala. A da li ste znali da njome možete da testirate svoje zdravlje? Dovoljno je samo da pojedete salatu od sveže cvekle ili da uzmete nekoliko kašika njenog lekovitog soka.

Nakon nekoliko sati, obratite pažnju na boju urina. Ako se menja prema crvenoj, to je uglavnom znak da vaša creva, jetra i bubrezi ne obavljaju dobro svoju funkciju.

– Jedan vrlo jednostavan test koji svako može da uradi i utvrdi stanje organizma jeste da pojede salatu od cvekle ili da popije bar nekoliko kašika njenog soka. Ukoliko urin menja boju prema crvenoj, to je znak da predeo creva, jetre i bubrega ne funkcioniše na najbolji način. Kao što urin može da dobije crvenkastu boju, tako i toksične materije mogu da prođu u neprerađenom stanju kroz ove organe – objašnjava Georgij Nazarov, ruski naturolog i autor mnogih knjiga o zdravom životu i zdravoj ishrani.

Karakteristična crvena boja cvekle potiče od betacijanina, crvenog pigmenta. To su u stvari jaki antioksidanti, koji utiču na prevenciju različitih bolesti. Betacijanin utiče na obnavljanje krvi, dok biljka u celini deluje i antikancerogeno.
Dosadašnja istraživanja pokazala su da nitrati u cvekli znatno snižavaju krvni pritisak i tako smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti, infarkta i bolesti bubrega. Dovoljno je popiti 250 ml soka od cvekle da bi se pospešila cirkulacija u krvnim sudovima mozga i smanjio rizik od demencije u starosti.

Ako imate osteoporozu, oprezno s cveklom
U odnosu na druge vrste povrća, cvekla sadrži dosta oksalne kiseline, koja smanjuje apsorpciju kalcijuma i drugih minerala. Stoga je bolje ne preterivati s količinom cvekle u slučaju osteoporoze. Budite oprezni i ako patite od bubrežnih kamenaca, jer soli oksalne kiseline i u tom slučaju mogu biti štetne.

Izvor: zena.blic.rs
Foto: Twitter/crna_gora_me

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter