Izvor:
20.03.2017 u 09:57
0

BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI: Evo kako da obavite pravilnu detoksikaciju vašeg organizma!

Poznata izreka kaže – „bolje sprečiti nego lečiti“. To je u potpunosti tačno, posebno kada je naš specifičan organizam u pitanju. Detoksikacijom organizma ne samo što ćemo sprečiti nastanak i razvijanje određenih bolesti i oboljenja, već ćemo sebi obezbediti više energije, život bez konstantnog zamaranja. Toksine unosimo kroz hranu, kroz disanje, prosto ih je nemoguće ne unositi, a to odmah znači i da je detoksikacija organizma obavezna.

Čorba za detoksikaciju organizma

Spremite litar vode, a u nju stavite tikvicu, šargarepu, glavicu crnog luka srednje veličine, jedan čen belog luka, malo svežeg peršuna i jednu stabljiku celera. Ovo stavite na umerenu vatru i kuvajte oko pola sata. Ukoliko ste se odlučili da ovu čorbu konzumirate ujutro, možete pre nje da popijete ceđen sok od limuna, koji odlično čisti krv, a sadrži i veliku količinu C vitamina. Ovim sezonskim namirnicama koje ste ubacili u svoju čorbu možete dodati i list kombu alge, a time ćete čorbicu obogatiti i nekim mineralima kao što je jod. Tokom zime slobodno napravite veće količine ove čorbe, pa Vam ona može stajati u frižideru i do nekoliko dana. Uz to, možete dodati i rezance, ovsene pahuljice ili nešto slično što volite, i možete sve zajedno tako konzumirati za vreme ručka. Za brzu detoksikaciju organizma ovu čorbu konzumirajte ujutro kada ustanete i uveče neposredno pre spavanja. Tretman ovom čorbom može da se sprovodi svakodnevno, odnosno 3 nedelje, a onda se pravi jedna nedelja pauze, pa se opet može početi.

Jedan primer za uspešnu detoksikaciju organizma

Doručak treba da Vam izgleda nešto slično ovome. Uzmite zrelo sezonsko voće, ukoliko ste u mogućnosti nabavite sezonsko voće. Uzimajte količinu voća za doručak koja Vam utoljava glad, jedino na šta se treba paziti da ne mešate slatko i jako kiselo voće.

Užina je u vidu prirodnog ceđenog soka ili neko voće po želji. Može da se razlikuje od onog koje ste jeli za doručak, ili umesto voća popijte jedan čaj za detoksikaciju organizma, kao što je to na primer zeleni čaj.

Ručak može da se sastoji iz nekoliko varijanti, koje po želji možete da rotirate. Prva je u vidu kuvanog povrća, ili iz rerne, ili kuvano u maloj količini vode. Pokušajte za ručak da jedete korenasto povrće, kao što je šargarepa, ili mahunarke, odnosno kao što su grašak ili boranija. Druga varijanta ručka je da naizmenično jedan dan jedete određene mlečne proizvode kao što su jogurt, kefir i surutka, a drugi dan koštunjavo voće u vidu badema, lešnika i oraha. Tu je i treća varijanta, odnosno integralni pirinač ili kuvani ječam. Začin može da Vam bude od maslinovog ulja. Kao dezert, prilikom detoksikacija organizma se preporučuje kompot od jabuka, ali bez dodatka šećera.

Užina opet treba da bude neko voće ili čaj.

I na kraju dolazimo do večere. Nju možete da spremite kao mešanu salatu. U salatu ponovo stavite ono što Vi preferirate, nemojte stavljati ništa što ne volite. I kod detoksikacija organizma, ali i kod zdrave ishrane je veoma bitno da ne gladujete i da Vam hrana bude ukusna.

Izvor: saveti.rs
Foto: Twitter/sjajnevesti

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter