parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

OPADA VAM KOSA? Rešite problem gubitka kose bez kozmetičkih preparata! (foto)

 

Uzrok za opadanje kosa kod žena može da bude problem sa hormonima, stres, ali i druga oboljenja na koja vam gubitak kose skreće pažnju! Pročitajte zašto vam kosa opada i kako taj problem možete da rešite...

Na vašoj glavi nalazi se oko 100 hiljada dlaka, a svaka folikula proizvodi jednu dlaku koja poraste 1 do 2 cm za mesec dana. Ona nastavlja svoj rast, a nakon dve do šest godina opada. U svakom trenutku 85 posto kose na temenu raste, dok ostatak miruje. Ali, posle tridesete godine, više od 50 odsto žena uočava prve znakove proređivanja kose, pokazuju istraživanja.

Mehanički uzroci opadanja kose - tretmani izbeljivanja kose, često peglanje, minival kao i agresivno češljanje mokre kose mogu uzrokovati pojačano opadanje. Poželjno je da izbegavate i jake šampone, pa često sušenje kose fenom. Dokazano je da određene frizure, poput čvrsto zategnutih pletenica, konjskog repa ili punđi, povećavaju rizik za opadanje kose jer cirkulacija u temenu tako postaje slabija. Pored toga, uzrokuju i pucanje dlaka.

Poremećaj rada štitne žlezde - postoji više od 30 medicinskih uzroka čiji je simptom opadanje kose, ali praksa je pokazala da je najčešći neravnoteža hormona zbog poremećenog rada štitne žlezde. Ako su prisutni i drugi simptomi, poput nagle promene težine, osećaja malaksalosti i čestih promena raspoloženja, najbolje je da uradite analizu hormona štitne žlezde u krvi.

 

 

Nakon uspostavljanja hormonske ravnoteže, kosa će postati gušća i sjajnija.

Pilule za kontracepciju - opadanje kose zbog uzimanja pilula za kontracepciju nije dovoljno poznato. Hormoni koji ometaju ovulaciju deluju na stanjivanje kose kod 10 odsto žena, naročito kod onih s genetskim predispozicijama za opadanje kose. Ponekad do pojačanog opadanja dolazi i nakon prestanka korišćenja pilula, a reč je o prolaznom stanju dok se hormoni u organizmu ne vrate u ravnotežu.

Rigorozne dijete - nakon gubitka desetak kilograma, uobičajena posledica koja se javlja kroz tri do šest meseci jeste pojačano opadanje kose.

 

Seansa
Foto: Arhiva 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost