Izvor:
22.03.2017 u 01:25
0

SEZONA CVETANJA DRVEĆA: Vreme je za terapiju!

SVI koji su alergični na polen breze već bi trebalo da počnu sa terapijom, jer se od druge polovine ovog meseca u vazduhu očekuje povećana koncentracija polena breze, ali i drugog drveća.

To kod alergičnih osoba na polen drveća kao što su javor, breza, jasen, tuja, topola, vrba, može da dovede do ispoljavanja i pogoršavanja tegoba.

Mirjana Mitrović Josipović, koordinatro za praćenje alergenog polena u Agenciji za zaštitu životne sredine, objašnjava da trenutne koncentracije polena nisu iznad graničnih vrednosti.

– U vazduhu je zasada prisutno između sedam i osam polenovih zrna po kubnom metru – kaže Mirjana Mitrović Josipović. – Povišenu koncentraciju polena zabeležili smo kod topole, ali ona nema veliki alergeni potencijal. Kišno vreme prethodne nedelje rasteralo je alergene i doprinelo tome da se njihova količina smanji.

Simptomi alergije na polen obično su curenje i začepljenost nosa, često kijanje, svrab u nosu. Kod nekih osoba dolazi i do suzenja i pečenja u očima, iako neprijatne ove reakcije organizma na alergiju nisu opasne, osim ukoliko alergija dovede do pojave alergijske astme.

– Kada se ovi simptomi sezonski ponavljaju, u određenom delu godine, onda je to znak da je u pitanju polenska alergija – kaže doktorka Dragana Tadić, alergolog u Kliničko-bolničkom centru "Bežanijska kosa". – Osobe alergične na polen sa terapijom koja podrazumeva primenu antihistaminika i nazalnih glikokortikoida, trebalo bi da počnu dve nedelje pre početka sezone cvetanja drveća na čiji su polen alergični.

Da bi se adekvatno zaštitili od polena drveća, kod kojeg neke vrste cvetaju do maja, alergične osobe trebalo bi da povedu računa o svakodnevnim navikama. Neophodno je redovno održavanje higijene nosne duplje, i izbegavanje dugog boravka u prirodi među drvećem. Odmah posle dolaska kući obavezno je tuširanje i presvlačenje odeće, a pre odlaska na spavanje preporučuje se i pranje kose, kako bi se uklonio sav polen sa tela. Koncentracija polenovog zrna najveća je u jutarnjim satima, pa alergične osobe ne bi trebalo da borave u ovom periodu na otvorenom.

Vakcina

TEST za alergiju na polen drveća, trave ili korova nije bolan i mogu da ga rade osobe svih uzrasta. U zavisnosti od toga koja alergija je u pitanju lekar određuje terapiju. Jedno od rešenja za lečenje alergije na polen su alergijske vakcine u obliku kapi. Njihovim korišćenjem pet godina zaredom alergijske reakcije mogu skoro u potpunosti da nestanu.

novosti.rs
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter