Izvor:
26.03.2017 u 05:17
0

VEČERAS SE POMERA SAT: Evo kako to utiče na vaše zdravstveno stanje!

Letnje računanje vremena počeće u noći između subote i nedelje, kada časovnike u 2 treba pomeriti na 3 sata posle ponoći. Stručnjaci savetuju da u ovom periodu povedete računa o vašem zdravlju jer je naučno dokazano da je prelazak na prolećno računanje vremena povezan sa mnogim zdravstvenim problemima – od srčanog udara do povreda.

Istraživači Vilijam Beumont bolnice u Mičigenu tvrde da su infarkti čak 17 odsto češći u nedelji kada se sat pomera unapred, nego dve sedmice pre toga. Takođe, učestalost srčanih udara je 71 odsto viša u odnosu na pretposlednji dan po zimskom računanju vremena.

Studija koja je objavljena u Američkom žurnalu o kardiologiji kaže da poremećaji sna remete nivo hormona i podižu krvni pritisak što utiče na srce.Druge studije otkrile su da tinejdžeri imaju slabije rezultate na kontrolnim zadacima, što je posledica nedovoljnog sna.

Neke britanske statistike upućuju da u ovo vreme dolazi do porasta saobraćajnih nesreća, budući da vozači moraju da se nose sa mračnim jutrima. Istraživanje je sprovela stručnjak za spavanje Ivon Herison sa Džon Murs univerziteta u Liverpulu.

– Našem telu potrebna je cela sedmica da se navikne na promenu – istakla je Ivon Herison.

Da će pomeranje kazaljki na satu uticati na hronične bolesnike upozorava i dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine.

– Hronični bolesnici, posebno psihijatrijski, osećaju razliku. Na sreću, za većinu, pomeranje kazaljki ne predstavlja nikakav problem – kaže dr Dimitrijević.

U Islandu ova pravila ne važe

Island je jedina evropska zemlja koja nije uvela zimsko i letnje računanje vremena. Izrael je do pre nekoliko godina menjao letnje vreme različito od ostatka sveta, zbog posebnog lunarnog kalendara, pa većina računarskih sistema nije mogla da prelazi na izraelsko letnje vreme.

Pojedini astronomi su, međutim, protiv pomeranja kazaljki i veštačkog "produženja" dana, jer smatraju da prirodu ne treba "mučiti", makar se to pravdalo i ekonomskom računicom.

Izvor: zena.blic.rs
Foto: Twitter/Alanmapp2

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter