Izvor:
24.05.2016 u 15:00
0

POČELI STE DA ZABORAVLJATE? Ova biljka je od davnina sinonim za sećanje!

Od davnina je poznat kao biljka koja poboljšava pamćenje, pa su i đaci u antičkoj Grčkoj stavljali u kosu iglice ruzmarina da bi bolje pamtili. I Šekspir ga je opevao u Hamletu, kad Ofelija kaže: „To je ruzmarin, to je sećanje“.

Studije su otkrile da ruzmarin sadrži karbonsku kiselinu koja neutralizuje slobodne radikale u mozgu, kao i prirodne kiseline koje pomažu u zaštiti ćelija od slobodnih radikala. Svojstvo ruzmarina je i da sprečava razgradnju acetilkolina, hemikalije koja podstiče ćelije mozga odgovorne za pamćenje i rasuđivanje.

U nizu testova eterično ulje ruzmarina je pokazalo fantastične rezultate. Naime, mirisanje ovog ulja za 60 do 75 posto povećava šanse da nešto zapamtite. Poređenje je rađeno s ispitanicima koji nisu mirisali ulje ruzmarina.

Zato ne bi bilo loše da u tašnu stavite malu bočicu ovog ulja. Kad poželite da nešto što bolje zapamtite, a vi ruku u tašnu i flašicu pod nos. Lako je.

Prema studiji objavljenoj u časopisu „Psychopharmacology“ hemijsko jedinjenje 1,8-cineol odgovorno je za poboljšanu funkciju memorije. Ispitanici su udisali ekstrakt ruzmarina pre obavljanja određenih poslova, a potom su testirani nivoi njihovog stresa, raspoloženja, brzine i tačnosti. Što se više 1,8-cineola apsorbuje u krvotok, dobija se više pozitivnih rezultata!

Blicžena
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter