Izvor:
28.03.2017 u 01:23
0

Nova nada za obolele od raka: SRBIJA KUPUJE SAJBER NOŽ!

Lista čekanja za gama nož uskoro neće ni postojati, jer je nabavljena dodatna oprema pomoću koje će moći duplo više pacijenata da se zrači. Kako bi se smanjilo čekanje teško obolelih ljudi, odlučeno je i da Nacionalni centrar za gama nož radi popodne, kao i vikendom, a uveliko se razmatra kupovina sajber noža, aparata koji po celom telu razbija tumore koji se ne mogu operisati.

Kako objašnjava prof. dr Danica Grujičić, neurohirurg i načelnica Centra za gama nož, nabavljena je jedna radna stanica za planiranje terapije i još četiri rama za pacijente.

Mi smo i sa dva rama, koje smo imali do sada, pravili čudo. Nakon godinu i četiri meseca uspeli smo da tretiramo više od 1.000 pacijenata i naši rezultati su, za tako kratak period, daleko iznad svih u svetu. I umesto odlaska u Tursku i druge države svi oboleli mogu da se leče u Srbiji. Nažalost, svakoga dana imamo po 20 do 25 pacijenta, za koje procenjujemo da li mogu da budu lečeni na gama nožu – kaže prof. dr Grujičić.

Ona pojašanjava da nešto više od 200 ljudi čeka na zračenje gama noža, a da trenutno imaju 30 pacijenata sa metastazama koje moraju da prime u naredne dve nedelje.

– Trudimo se da pacijenti sa malignim tumorima ne čekaju, dok oni koji imaju benigne čekaju do pet meseci. Ni to nije dobro, jer ti tumori godišnje rastu po centimetar – ističe profesorka.

Srpski Centar za gama nož u toku ove nedelje imaće i jednog pacijenta iz Južne Amerike. Njemu se isplatilo da plati put, smeštaj i lečenje u Srbiji, nego da sve obavi u svojoj zemlji – Argentini.

– Čovek ima adenom hipofize, a Srbiju su mu preporučile naše kolege iz Italije sa kojima sarađujemo. Inače, kada budemo poptuno ukinuli liste čekanja, počećemo da primamo i pacijente iz Bugarske, Rumunije, Makedonije, jer smo najjeftiniji u regionu – tvrdi dr Grujičić.

Dva do tri pacijenta dnevno

Kako objašnjava prof. dr Grujičić, država ozbiljno razmatra kupovinu sajber noža, aparata koji po celom organizmu razbija tumore koji se ne mogu operisati. Neki okvirni plan je da se nabavi do kraja godine. Zato je profesorka nedavno i boravila u Švajcarskoj, kojo je opet poveren zadatak da oformi ekipu koja će biti uključena u rad sajber noža.

– Za sajber nož, biće nam potrebne još neke mašine, kao što je još jedan skener. Prvo moramo da izaberemo tim koji će to raditi. Dok se ne oformimo ne treba ni kupovati aparat, jer bi samo stajao i niko ne bi mogao da radi na njemu. To je aparat na kome će moći samo dva do tri pacijenta da se pregledaju dnevno – ističe prof. dr Grijičić.

Kada i ovaj aparat budemo nabavili, više neće biti potrebno da se pacijenti šalju u Tursku.

Blic
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter