Izvor:
02.04.2017 u 01:12
0

NEMOJTE IH IGNORISATI: Ovi znakovi na telu govore vam da niste zdravi!

Ljudsko telo je neverovatan sistem koji treba redovno paziti. Upravo zbog toga, vrlo je važno da poslušate šta vam vaše telo govori.

Donosimo 10 znakova koje ne smete ignorisati, a koji govore da niste zdravi koliko mislite.

1. Seda kosa pre 40 godine

Sede vlasi prirodna su pojava koja često zavis od genetike. Ali ako imate više od 50 posto sede kose već u 30. godini života, a takve slučajeve nemate u porodici, to može biti znak dijabetesa.

2. Mladeži

Iako je većina madeža na telu bezopasna i benigna, neki mogu biti poprilično opasni, posebno oni koje su nastali sunčanjem. Senilna ili aktinična keratoza nastaje delovanjem sunca i njegovog UV zračenja i ubraja se u prekancerozne promene na koži.

3. Beonjača

Beonjača bi trebalo uvek da bude bela. Osim neispavanosti ili prehlade ovaj deo oka može otkriti i neke opasne promene u vašem orrganizmu. Žuta beonjača može biti znak žutice, problema sa jetrom i žuči. Crvena može biti znak visokog krvnog pritiska ili virusnog oboljenja poput konjuktivitisa.

4. Ispucale usne

Neugodne pukotine na usnama mogu biti uzrokovane promenama temperature i vetrom. Ali pukotine koje se često javljaju na završecima usana i unutrašnje ranice mogu biti znak manjka vitamina B i cinka. Ako su pucanja usnica učestala, uzrok može biti gljivična infekcija.

5. Otečeni vrat

Ako ste primetili kako vam vrat izgleda otečeno, što pre potražite savet doktora. Otok na prednjem delu vrata najčešće uzrokuju problemi sa štitnjačom koji su uobičajeni kod žena između 20 i 50 godina.

6. Gubitak obrva

Obrve s godinama postaju ređe, ali nagli gubitak dlačica može biti znak problema sa štitnjačom, hipertireoze – preaktivne štitnjače ili hipotireoze – smanjenog rada štitnjače. Ovakve promene popraćene su i gubitkom kose.

7. Crveni dlanovi

Užareni i crveni dlanovi mogu biti uzrok dermatitisa, ekscema ili alergijske reakcije na metale, lekove, hranu ili piće. Ali, isto tako, ovakva promena može biti znak otežanog rada i bolesti jetre.

8. Promene na noktima

Nokti vam mogu puno otkriti o stanju vašeg tela, a uzroci promena mogu biti razni.

9. Hladna stopala

Stopala su deo tela najudaljeniji od srca i zbog toga se vaskularne bolesti prvo manifestuju na njima. Rajnaudova bolest je autoimuna bolest koja uzrokuje stezanje krvnih sudova u delovima tela kao što su ručni i nožni prsti, nos i uši, zbog čega oni postaju hladni, bledi, pa čak i utrnuti.

10. Crveni obrazi

Iako su nagle promjene na licu uobičajene kod žena između 30 i 55 godina života te mogu biti uzrokovane hormonalnim promjenama, promjenom temperature i ljutom hranom, rumeni obrazi mogu upućivati i na rosaceu – kroničnu kožnu bolest koja pogađa većinom žene, a čiji uzrok je nepoznat.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter