Izvor:
06.04.2017 u 08:45
0

SAVETI ZA PRAVILNU NEGU: Ako imate masnu kožu, ove stvari morate znati! (FOTO)

Od prave nege do najboljeg make-upa za ovaj tip kože, olakšaćemo vam muke kad je masna koža u pitanju.

Vaši hormoni su prilično odgovorni za to. Mesečni ciklus, koji se menja iz nedelje u nedelju, može pojačati rad žlezda u koži, uključujući i vlasište. Tako će nekih dana tokom ciklusa vaša koža i kosa biti masnije nego inače. Takođe, sve je i pitanje genetike. Broj žlezda i njihova aktivnost su jako kompleksna stvar i razlikuju se kod svake osobe. To znači da vam je određeno koliko će vam se koža mastiti i imate li više ili manje žlezda. Na to ne možete nikako uticati.

Za vas je najvažnije pravilno čišćenje kože. Ako pravilno ne čistite lice, odnosno ukoliko ne uklonite višak masnoće ili je uklonite previše, koža će vam biti upaljena i iziritirana, što će dovesti do pojačanog lučenja sebuma.

Naime, ako prejako čistite kožu, možete uništiti njenu zaštitnu barijeru što će dovesti do pojačanog mašćenja kože. Perite kožu dvaput na dan s nežnim sredstvima za čišćenje koja će ukloniti ulje, ali ne i prirodnu barijeru kože. Morate biti oprezni s tretiranjem bubuljica i akni. Dermatolozi smatraju da je najbolje koristiti 2-postotnu salicilnu kiselinu nego agresivnija sredstva jer nije dobro prejako isušiti kožu.

Vaša šminka može pogoršati stanje kože. Korišćenje laganijih formula omogućiće koži da diše, čime ćete izbeći dodatnu proizvodnju masnoće. Koristite tečne pudere bez ulja, na bazi vode, isprobajte mineralnu kozmetiku koja vam neće začepiti pore i uviek koristite puder u prahu – to je vaš najbolji saveznik. Retinoidi vam mogu pomoći. Noću nanesite kremu s retinoidima što će vam pomoći da smanjite mašćenje kože.

Srbija danas
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter