Izvor:
09.04.2017 u 14:59
0

ODBRAMBENI MEHANIZMI NAŠEG TELA: Evo zbog čega kijamo, zevamo i protežemo se!

Mnoge stvari u vezi sa sopstvenim telom ne razumemo. Kijamo, istežemo se, zevamo a da nemamo pojma zašto imamo potrebu da to uradimo! Donosimo vam objašnjenja četiri neverovatna odbrambena mehanizma ljudskog tela!

ZEVANJE

Ako zevate, to je sigurno zato što ste umorni, dosadno vam je ili vam treba kiseonik, zar ne? Ispostavilo se da nije, i da zevamo iz potpuno drugačijih razloga!

Naime, jedno istraživanje iz 2014. godine pokazalo je da zevamo kako bismo smanjili temperaturu mozga i bolje razmišljali. Da, često zevamo kada smo umorni i neispavani, ali upravo te dve stvari i dovode do zagrevanja mozga, pa pribegavamo zevanju.

PROTEZANJE

Ovo je još jedna stvar koju radimo instinktivno. Kada se tek probudimo, kada dugo sedimo, kada smo umorni a treba da se pokrenemo – prvo ćemo da se istegnemo pa da prionemo na zadatak. To nam je usađen refleks kojim telo priprema zglobove za napor koji sledi.

KIJANJE

I kijanje je još jedna refleksna radnja koja se dešava kada bakterije, prašina, polen i druge nepoželjne stvari završe u našem nosu. Tada mozak hitno izdaje signal da telo izbaci uljeze i to i radimo kijanjem. Uz to, kijanje može da pomogne da telo bolje namesti nosnu šupljinu ukoliko nešto nije u redu sa njom.

TRZANJE NA VISOKE TONOVE

Ne moramo to ni da čujemo – dovoljno je da samo zamislimo da neko vuče noktima po tabli i da se instant naježimo. Ali zašto nas ovaj i slični zvukovi dovode do ludila? Naučnici kažu da je to zato što nas taj zvuk podseća na krike makaki majmuna. Teorija naučnika kaže da, u vreme kada smo živeli u grupama i u divljini, dreka ovih majmuna nas je upozoravala da nam preti opasnost.

Izvor: shareably.net, zena.blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter