Izvor:
15.04.2017 u 02:16
0

KORISTITE ISTU FLAŠICU ZA VODU? To vam je kao da namerno želite da se ubijete!

Znate li čega sve ima na otvoru flašice iz koje ste vodu pili u ponedeljak, utorak, sredu…. subotu i onda je u nedelju opet napunili vodom! Pre nego što otpijete, pročitajte.

Ako se se silno trudite da svakog dana popijete minimum dva, dva i po litra vode – to je dobra i odgovorna odluka, ali ako to radite tako što sa sobom stalno nosite flašicu i stalno je iznova punite i iz nje pijete – e to vam baš i nije toliko zdrava odluka.

Najnovija studija će vas naterati da se zgrozite kada vidite šta se sve nalazi u plastičnim bočicama pošto ih jednom otvorite, ispraznite i ponovno dopunite tečnošću – ako ih posle toga kvalitetno ne isperete.

Zapravo, otišli ​​su toliko daleko da su takve, naoko čiste bočice bukvalno uporedili s WC-šoljom – od koje se svi gadimo i nikada nam ne bi palo na pamet da joj priđemo usnama – onako kako bez razmišljanja ližemo bočice. Što je još gore, čini se da su bočice nakon višekratne upotrebe po broju bakterija čak gore od WC-šolje.

Čak su se i sami istraživači šokirali nakon što su dobro proverili bočice sportista koji je u proseku jednom nedeljno menjaju, a na jednoj od njih pronašli su čak 900.000 različitih bakterija na samo jednom kvadratnom centimetru! To je mngo više od kolonija koje ćete pronaći na prosečnoj WC-šolji.

A čak i ako će vam odahnulo jer čak i bočice sa manjim brojem ponovnog punjenja u sebi sigurno imaju više od 300.000 bakterija.

Zapravo, istraživači imaju podatak da prosečna bočica – nevezano jesu li to one obične plastične bočice od vode ili modernije, kvalitetnije verzije – u sebi kriju čak 313.499 vrsta bakterija po jednom kvadratnom centimetru.

A istraživači su naglasili još jedan zastrašujući podatak – oko 60 odsto pronađenih bakterija može da vam prenese neku bolest.

Šta onda učiniti?

Istraživači kažu da ne treba odmah da se rešiti svoje boce, osim ako imate baš onu koja se zatvara takozvanim slajd top zatvaračima – s poklopcima koji imaju integrisane klizne “čepove” koji sprečavaju curenje vode i omogućavaju lako pijenje kroz otvor. One su najgore, kažu istraživači, i na njima je pronađeno čak oko 933.340 različitih bakterija.

Nakon njih slede bočice sa čepovima koji se izvuku i uvuku – na njima se u proseku krije 161.971 bakterija (po kvadratnom centimetru), a potom i one sa klasičnim čepovima koji se zavrću i odvrću – a koje u proseku kriju oko 159.000 bakterija.

I tako stižemo do odgovora koje su bočice najbolje – a to su one koje imaju integrisanu slamku i na kojima su laboratorijski stručnjaci pronašli samo 25 bakterija.

Zato vam se savetuje sledeće:

Ne morate svaki put da kupite novu bočicu jer to nije baš jeftina varijanta, posebno ako vam zaista treba bočica koju ćete svuda nositi sa sobom.

U tom slučaju – često pranje je najbolje rešenje. Odnosno često i temeljno ispiranje vrelom vodom koja će najbolje uništiti bakterije i omogućiti vam da vaša čista voda zaista i ostane čista. A kada dođe vreme da zamenite bočicu, birajte one koje imaju slamku, odnosno one koje imaju što manje otvora i mesta koja su nedostupna za temeljno čišćenje.

Naravno, važan je i materijal boce, pa zato radije birajte skuplje – od nerđajućeg čelika ili bilo kog drugog materijala otpornijeg od obične plastike. Čak iako su suplje – setite se da ulažete novac u zdravlje.

Telegraf.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter