Izvor:
15.04.2017 u 03:22
0

OPREZ: Evo šta hod kazuje o zdravlju!

Da li ste znali da je hod odličan pokazatelj stanja organizma i eventualnih zdravstvenih tegoba? Stručnjaci ističu da način i brzina hodanja mogu da ukažu na dijabetes, artritis i avitaminozu, degenerativne promene, Alchajmerovu bolest i druga ozbiljna oboljenja.

Spori hod može da upozori na dijabetes, artritis, rizik od demencije, dok brzo hodanje pokazuje da telo funkcioniše dobro. Mlada i zdrava osoba u dobroj formi u proseku treba da hoda 1,2 do 1,4 metra u sekundi. Međutim, i relativno blagi artritis ili drugi bolovi uticaće na usporavanje hoda. Osobe sa artritisom hodaju sporije od metra u sekundi, a ako je stanje veoma loše, samo pola metra u sekundi.

Na osnovu brzine hodanja može da se predvidi i koliko će dugo neko živeti, tvrde naučnici sa Univerziteta u Pitsburgu. Oni su detaljnim istraživanjem ustanovili da osobe koje hodaju sporije imaju veći rizik od umiranja, dok su brzi, žustri ljudi živeli duže od statistički predviđenog životnog veka.

– Kratki koraci mogu da ukažu na osteoartritis, oštećenje mišića kao posledice nošenja visokih potpetica, ali i na limitirane sposobnosti doživljavanja orgazma. Kada je reč o osteoartritisu, najčešće se radi o kukovima, dok blokada mišića karlice može biti povezana sa oštećenjima koja utiču na sposobnost postizanja vaginalnog orgazma.

Novosti
Foto:Blic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter