parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

OTKRIVAMO: Ovo su zaštitnici imuniteta o kojima se ne piše dovoljno!

 

Pranje ruku, vitamini, dobar san... higijena i zdrav režim ishrane prvi su elementi u borbi protiv infekcija. Međutim, na neke činioce moćnog imuniteta ne obraća se dovoljna pažnja. Evo šta još utiče na naše zdravlje.

 

1. Dobar izbor masnoća

Hrana bogata dobrim mastima, poput avokada, oraha, lososa, je zdrava i korisna. Ona pruža zdravu masnoću koju koristimo za negu mozga i tela. Sa druge strane, nezdrave masti nisu niodkakve pomoći. Velike količine kolača, pomfrita i pice sa sobom nosi lošu mast koja nije hranljiva. Loše masti vode ka gojenju, holesterolu, što narušava naš imuni sistem.

 

2. Hitno rešavanje problema konstipacije

Ključni sistem za naš imunitet je digestivni trakt. Zatvor znači da će otpadni proizvodi metabolizma u crevima sprečavati adekvatnu apsorpciju hranljivih materija, ali i da je ugrožen balans dobrih bakterija u probavnom sistemu.

 

3. Kretanje

O fizičkoj aktivnosti se najviše piše u tekstovima o gojaznosti i dijetama, odnosno postizanju vitke linije. Međutim, uz regulisanje holesterola ili visokog pritiska, kretanje deluje blagotvorno i na imunološke snage organizma kao što je lučenje endorfina ili dobar ritam kretanja limfe kroz telo.

 

4. Ograničene količine šećera u ishrani

Ponovo tema koja se povezuje sa telesnom težinom. Međutim, korisno je znati i da 100 grama šećera u odraslom ljudskom organizmu prosečne težine umanjuje sposobnost belih krvnih zrnaca da eliminiše klice za 40 odsto.

 

5. Druženje

Socijalna interakcija može poboljšati funkcije imunog sistema, dok stres ima isključivo negativno delovanje. Pojedinim studijama je dokazano da uz aktivno druženje živimo znatno zdravije, a i duže.

Jednim istraživanjem koje je pratilo 276 ljudi između 18 i 55 godina života dokazano je da su oni sa šest i više društvenih veza četiri puta bolji u borbi protiv virusa prehlade.

 

 

 

 

 

 

 

 

lovesensa
foto:facebook

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Rano jutro
07:00 Dobro jutro Srbijo
11:15 Parovi Jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Parovi Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi Jutarnja kafica
14:00 Parovi - Live
15:30 Posle rucka
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:35 Upoznajte Parove
21:00 Provodadžija
22:00 Parovi - Ispovesti
02:30 Parovi - Live