parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

REŠITE SE STRESA I BRIGA: Pronađite svoje tačke sreće!

 

Savremeni život donosi svakodnevni stres i brige, neprekidnu trku i žurbu da završimo sve na vreme, pa nam ostaje premalo vremena da odvojimo samo za sebe i nađemo malo mira i tišine.

Sve to dovodi do pada volje, do manje radosti i, nažalost, sve češće, kako pokazuju najnovija istraživanja, do sve prisutnije depresije. 
Ipak, nema razloga da klonete duhom i prepustite se neraspoloženju. Akupunktura, drevna kineska medicina, leči i dušu i telo, i više je nego lekovita i efikasna baš kad je reč o neraspoloženju i manjku optimizma. Doktorka Vesna Marinković Mičić, koja je pre gotovo tri decenije počela da pomaže ljudima akupunkturom, kaže da iglice stimulišu proizvodnju serotonina, hormona sreće, ali i dovode do ravnoteže svih unutrašnjih neurotransmitera, pa se posle samo jednog tretmana naše raspoloženje menja.

- Akupunktura je naučnu potvrdu i dobila zahvaljujući supstancama koje deluju poput lekova za smirenje i opuštanje. Posle tretmana se u krvotoku luče materije koje menjaju raspoložanje i ponekad izazivaju efekat kao da smo, uslovno rečeno, primili blagu anesteziju. To je, inače, vrhunac dostignuća akupunkture, koja se koristi kod manjih hirurških intervencija, a u Kini i kod vrlo komplikovanih operacija na srcu ili mozgu. To je i razlog što sam se kao anesteziolog zainteresovala za akupunkturu - kaže doktorka.

Kada dođe do paničnih strahova, lupanja srca, tegoba koje prate panična stanja, to se lako reguliše iglicama jer je uglavnom reč o neurozama od kojih svako pati u nekom trenutku svog života.

- Nervoza i strahovi, strepnje koje mogu da idu do fobija, na sve to akupunktura deluje na potpuno prirodan način, stimulacijom tačaka, čime se uspostavlja prirodna ravnoteža, a strah i stres smanjuju, i slobodno možemo reći - nestaju. Psihoze su, sa druge strane, mnogo ozbiljniji problemi, koji zahtevaju kombinaciju više akupunkturnih tretmana i lekova, ali ta kombinacija svakako dovodi do poboljšanja - ističe naša sagovornica i objašnjava da na meridijanu srca postoje tačke sreće, koje iglicama stimuliše da luče ono što nas dovodi u najlepše raspoloženje i mirno stanje duha.

- Na meridijanu srca nalaze se tačka radosti i veselja i tačka odvažnosti i hrabrosti. Sve ove tačke, koje zajednički nazivamo tačkama sreće, stimulišu supstance koje nam odmah popravaljaju raspoloženje. Prema učenju drevne kineske medicine, srce komanduje našem prihičkom stanju, pa je zato još važnije da, kada lečimo psihička stanja, stimulišemo ove tačke - zaključuje doktorka Vesna Marinković Mičić.

Ako stres duže traje i ako se ponavlja češće tokom dana, naše telo biva iscrpljeno, što može da uzrokuje mnoge bolesti. Akupunktura je delotvorna i u lečenju već nastale štete, ali pre svega pomaže u prevenciji neželjenih stanja i pomaže nam da naučimo kako da se izborimo sa stresom. Zato pronađite svoje tačke koje stimulišu endorfin i pošaljite ga u rat protiv negativca kortizona.

 

 

 

 

 

 

 

alo.rs
foto.arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Cetvrtak
04:30 Dobro jutro Srbijo
07.00 Dobro jutro Srbijo
11:15 Kviz Naslovna strana
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Parovi Jutarnja Kafica
12:55 Vesti
13:10 Parovi Jutarnja kafica
14:00 Parovi - Live
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:05 Kviz: Naslovna strana
18:35 Upoznajte Parove
21:00 Srbija na dlanu
22:00 Parovi - Roditeljski sastanak
02:30 Parovi - Live