UJUTRO ILI UVEČE: Evo kada zaista treba da se tuširamo i kakva voda mora da bude!

Neki ljudi se tuširaju čim ustanu, dok neki to rade uveče, pred spavanje. Istraživali smo šta kaže nauka. Da li je bitno kada se tuširamo i kako vreme tuširanja utiče na našu kožu, telo i san? Evo šta su stručnjaci rekli.

Jutarnje tuširanje

Jutarnje tuširanje se preporučuje jer može da vas razbudi, posebno ako na kraju rashladite vodu. Nekoliko stepeni niža temperatura vode ubrzaće vašu cirkulaciju, a vi ćete se probuditi zdravo i bez muke.

- Jutarenje tuširanje ća vas oraspoložiti i pripremiti za naporan dan, takođe može smanjiti mogućnost infekcija na koži - rekla Mona Gohara, profesor dermatologije sa Univerziteta Jejl.

Ovo tuširanje posebno je korisno ako ste tip muškarca, koji se izjutra brije, jer ćete na taj način smanjiti mogućnost od posekotina.

Jutarnje tuširanje dobro utiče na lice, posebno ćelije kože, koje su relaksirane posle spavanja. Dobro je ovu rutinu raditi ujutru posebno za one sa bubuljicama.

Najbolje je koristiti mlaku vodu i izbegavajte vruću, jer ona može stvoriti kontra-efekat kod problematične kože.

 

 

Večernje tuširanje

Večernje tuširanje, takođe, može biti od koristi za kožu, jer se na taj način uklanja šminka, prljaviština i sve što se zadrži na koži u toku dana. Večernje tuširanje smanjuje nivo kortizola, povezanog sa oslobađanjem stresa i pomaže onima koji teško utonu u san. Ujedno i reguliše temperaturu tela, što pomaže da se brže zaspi.

Mnogi ljudi ne mogu da odu na spavanje pre večernjeg tuširanja. Bez obzira ako su to uradili ujutro nakon uobičajenog treninga, oni se drže rutine kada je odlazak u krevet u pitanju.

- Ne mogu da zamislim sebe da uđem u posteljinu sa svom prljavštinom i prašinom, koja se nakupila na meni tokom dana - izjavila je Lusi Valas, 28-godišnji konsultant iz Bruklina.

Evidento je da postoje razlozi da se tuširate ujutro i uveče. Da li to znači da bi trebalo dva puta dnevno da se kupamo?

Stručnjaci upozoravaju da bi ovo moglo da isuši ili utiče negativno na stanje vaše kože. Ako već praktikujete dva tuširanja dnevno, vodite računa da voda bude srednje temperature i koristite sredstva koja odgovaraju vašem tipu kože.

Možda je važnije pitanje koja sredstva koristite tokom tuširanja. Konstantna upotreba sapuna ili gelova za tuširanje može isušiti prirodne masnoće koje služe kao zaštita i daju sjaj koži. Zato se savetuje da se ponekad istuširate samo običnom, mlakom vodom, kao i upotreba sapuna koji imaju neutralnu PH vrednost.

 

Izvor: Telegraf
Foto: Info Webmark

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost