Izvor:
28.04.2017 u 00:09
0

ZDRAVIJE OD ŠETANJA: Ova fizička aktivnost smanjuje rizik od smrti za 50 odsto!

Dolazak na posao biciklom može da za 50 odsto smanji rizik od prerane smrti, oboljenja od raka i srčanih bolesti. Pored toga dokazano je da su kratke vožnje mnogo zdravije od pešačenja i korišćenja autobusa.

Istraživanje je sprovedeno u poslednjih pet godina na više od 260.000 muškaraca i žena u Velikoj Britaniji. Dokazano je da, bez obzira na opasnost od učešća u saobraćaju, svakodnevna vožnja bicikla smanjuje za 45 odsto šansu od dobijanja raka, za 46 odsto podložnost srčanim problemima i za 41 odsto mogućnost iznenadnog umiranja.

"Vožnja bicikla do posla povezana je sa znatno manjim rizikom od neželjenih bolesti. Sada nam je potrebna promena u organizaciji javnog saobraćaja kako bismo uhvatili korak sa Holandijom i ostalim Skandinavskim zemljama u kojima je korišćenje bicikla normalna stvar”, rekao je doktor Džejson Gil iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Univerziteta u Glazgovu.

Prednost u odnosu na pešačenje objasnio je doktor Karlos Selis Morales, koautor studije, istakavši da je vožnja bicklom duža, veća i intezivnija fizička aktivnost od hodanja.

Izduvni gasovi

Uprkos svim prednostima, javlja se strah da bi izloženost izduvnim gasovima mogla da naruši zdravlje biciklista. Učestalo udisanje zagađenja, kojima ste i te kako izloženi ako vozite pored automobila i kamiona, može dovesti do iritacije nosa i očiju, umora i otežanog disanja.

Telegraf
Foto: Twitter/MayoClinic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter