Izvor:
02.05.2017 u 22:58
0

PREPISALI POGREŠAN LEK ZA ŠEST MILIONA LJUDI: Postoji opasnost od srčanog udara – za sve njih!

Preko šest miliona pacijenata dobilo je pogrešan recept za statine, lekove koji smanjuju masnoću u krvi, zbog čega sada lekari upozoravaju da im preti opasnost od srčanog udara, jedna studija je pronašla.

Svima njima lekove su prepisali tako da ili uzimaju pogrešnu vrstu leka za smanjenje holesterola ili uzimaju pogrešne doze. Ova greška može da stavi na hiljade njih u opasnosti od srčanog udara, a lekari kažu da situaciju struka treba da postavi kao “javni zdravstveni prioritet”.

Kao najvažniji korak navode da bi njihove kolege trebalo da izbegavaju davanje recepata po inerciji, da svojim pacijentima ukazuju na zdrave životne navike i da im se istinski posvete a ne da ih leče “kao na pokretnoj traci”.

Pre 2005. godine, lekari su prepisivali ove lekove samo onim pacijentima koji su imali preko 30 posto rizika da obole od srčanog udara u toku jedne decenije. Ovaj nivo spušten je na 20 odsto od 2005. godine i do 10 odsto u 2014. godini.

Međutim, određen broj lekara je zabrinut, i oštro se protivi ovom trendu tvrdeći da ta pravila nepotrebno medikalizuju mnogo zdravih ljudi, izlažući hiljade njih neželjenim efektima pritom sprečavajući samo mali broj njih da ne obole od srčanih i moždanih udara.

Nova istraživanja u Imperijal Koledžu u Londonu su posmatrala medicinsku dokumentaciju 184.000 pacijenata sa srčanim oboljenjima, i ustanovili su da je samo kod šest odsto utvrđeno da im je data prava doza statina, pa su došli do podatka da su tri miliona pacijenata dobijali pogrešne lekove za njihovo stanje.

Prema pisanju Dejli mejla, u Britaniji su statini propisani jednoj od četiri odrasle osobe, što ih čini najčešćim tretmanom od strane lekara.

Čak sedam miliona ljudi u Velikoj Britaniji su na njima, a sve to prema procenama godišnje košta 450 miliona funti.

Telegraf
Foto: Uprava carine

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter