Izvor:
04.05.2017 u 20:15
0

SOLARIJUM JE GLAVNI UZROK MELANOMA: Stručnjaci upozoravaju naročito maloletne korisnike!

Iz Ministarstva zdravlja najavili su da će do kraja 2017. godine biti zabranjeno sunčanje u solarijumu mlađima od 18 godina. Iako je ovo pravilo trebalo da važi oduvek, tek ove godine biće regulisano podzakonskim aktima – pravilnikom. Mi smo tim povodom pozvali pet salona u Beogradu i pitali ih kako proveravaju godište klijenata. Da li ste očekivali ovakve odgovore?

"Upućeni smo u novi zakon i uvek pitamo mušterije koliko imaju godina ako posumnjamo da su maloletne", rekli su nam u jednom salonu, "Kod nas uglavnom dolaze starije žene i provereni klijenti, mlađi nam ne dolaze", kažu iz drugog, "I da važi zakon i da ne važi, kod nas je to zabranjeno. Kad posumnjamo pitamo ih za godine, ali ne svakog", važi u trećem, "Politika salona je oduvek da ne dozvoljavamo upotrebu solarijuma mlađima od 18, ali takvi nam ni ne dolaze", rekli su zaposleni iz četvrtog salona, a onda smo dobili odgovor koji smo tražili.

"Uvek tražimo ličnu kartu! Iako slabo dolaze mlađi, uglavnom poznajemo sve koji dolazi, ali kad posumnjamo odmah zatražimo ličnu na uvid", rekla nam je na kraju radnica iz petog salona koji smo nazvali.

Inače, solarijum je Svetska zdravstvena organizacija svrstala u prvu grupu kancerogena, a već je zabranjen u Australiji i Brazilu.

Zamenik predsednika Udruženja dermatovenerologa Srbije Dušan Škiljević rekao je da je nastanak melanoma kod mladih od 18. do 29. godina posledica UV zračenja u solarijumu.

Oko 3.348 slučajeva melanoma u Evropi je posledica solarijuma.

Istraživanja sprovedena u četiri srednje škole u Srbiji pokazala su da 38 odsto srednjoškolaca bilo bar jednom u solarijumu, a da su neki od njih počeli tamo da odlaze sa 13 godina.

– Oko osam odsto srednjoškolaca kaže da je više od 30 puta bila u solarijumu što je ogromna količina zračenja – kaže Škiljević.

Godišnje u Srbiji od melanoma oboli više od 500 ljudi, a njih 200 u trenutku postavljanja dijagnoze već ima metastaze.

Izvor: zena.blic.rs
Foto: Twitter/rs_sputnik

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter