Izvor:
07.05.2017 u 04:04
0

DELOTVORNI NAPITAK: Ovaj narodni lek čuva jetru, jača kosti, zube … (foto)

Ovaj napitak su kroz istoriju koristili kao lek, i definitivno nisu grešili u tome.

U pitanju je surutka! Tečnost koja ostaje nakon što se mleko zgruši, nastaje kod proizvodnje sira ili kazeina.

Jako je dobra i kao dodatak mnogim prehrambenim prerađevinama.

Surutka je vrlo bogata magnezijumom, kalcijumom, cinkom, fosforom, vitaminima B, aminokiselinama.

Dobro utiče na kosti jer nadoknađuje belančevine, hidrira telo i najbolja je zamena za sportska pića, pa se često upotrebljava u bodibildingu.

Zbog ogromne hranljive vrednosti, ona se poredi čak i sa majčinim mlekom. Surutka podstiče razmnožavanje acidofilnih bakterija, koje su prirodni antiseptik. Odlična je za dijete i detoks programe, jer ubrzava metabolizam.

Surutka pomaže da se luči serotonin, hormon sreće, pa se preporučuje svima koji su pod stresom, a dobra je i za obnovu energije, smanjuje grčeve u mišićma i opušta ih.

Kod starijih osoba, surutka sprečava osteoporozu, čisti krvne sudove, skida naslage na zubima, prevenira karijes i regeneriše i čuva jetru.

Terapije surutkom poznate su u lečenju crevnih poremećaja (poput neredovne stolice), hormonalnih problema, gojaznosti i problema sa cirkulacijom, kao što su začepljenje arterije.

Konzumirana se tako što se kašika surutke rastvori u čaši vode i popije kao dodatak ishrani.Ako želite da vam ovaj napitak bude ukusniji, dadajte med u malo tople vode i u to nacedite sok od dva limuna i sve pomešajte sa litrom surutke.

bktvnews
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter