Izvor:
10.05.2017 u 21:33
0

OVU STVAR U KUPATILU NIKAD NE MENJATE: A može da bude smrtonosna!

Čišćenje kade i tuš kabine je izuzetno važan kućni posao jer se na tim mestima skuplja vlaga, koja pogoduje stvaranju bakterija. Kako biste sprečili stvaranje kolonije neželjnih gostiju, savetuje se pranje ovih sanitarija jednom ili dva puta u nedelju dana.

– Bakterija, po definiciji, ne predstavlja opasnost. Mnoge bakterije su korisne i pomažu jačanju imunog sistema. Ljudi su stalno izloženi, ima ih u prašini, vazduhu, hrani, kontaktu sa drugom ljudima i ljubimcima – rekao je Metju Gebert, istraživač sa Univerziteta Kolorado.

Netuberkuloznih mikobakterija (NTM) ima dosta u vodi i soli, ali mogu se naći na tuševima. Postoji 150 vrsta ovih bakterija, koje su potpuno bezopasne, dok ima nekih, koje mogu da izazovu ozbiljno zapaljenje pluća, posebno kod onih kojima je oslabio imunitet.

Tu je i Legionela, malo poznata, ali široko rasprostranjena bakterija koja u prirodnoj koncentraciji nastanjuje vodena okruženja, a izaziva Legionarsku bolest, neku vrstu upale pluća.

Ma koliko delovalo kao alarmantno, ne biste trebalo da paničite ili odmah bacite tuš, koji imate u toaletu. Evo nekoliko saveta šta biste trebalo da uradite:

Metalni tuš

Istraživanja su pokazala da se bakterije više akumuliraju na plastičnim delovima.

Redovno čišćenje

Održavajte higijenu, čistite redovno kadu, tuš kabinu i zavese. Ponekad možete mlaznice na tušu da izribate starom četkicom za zube ili umočite ga u plastičnu posudu sa sirćetom. Ostavite da ostoji sat vremena, a zatim ga isperite.

Imajte na umu da ne postoje sredstava ili tehnike, koje će zauvek uništiti bakterije. Posle nekoliko dana, mala stvorenja će se ponovo pojaviti.

Oprez sa javnim tuševima

Izbegavajte javne tuševe. Postoji veći rizik da ćete pokupiti neku bakteriju ako imate otvorenu ranu ili atletsko stopalo.

Ako je vaš imuni sistem ugrožen, umesto tuširanja, predlaže se kupanje u kadi. Na ovaj način smanjite će šanse da vam opasne bakterije uđu u nos ili usta. Ne zaboravite da redovno čistite kadu i ne ostavljate prljavštinu u njoj.

telegraf.rs
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter