Izvor:
01.06.2016 u 20:14
0

VODITE RAČUNA O SVOM ZDRAVLJU: Sve što treba da znate o štitnoj žlezdi

Ukoliko sumnjate da imate problema sa štitnom žlezdom ili jednostavno želite da proverite da li je sve u redu, evo najjednostavnijeg načina da to učinite, a da pritom, ne morate da idete kod lekara.

Dr Barnes je pre 50 godina otkrio da je temperatura tela odličan pokazatelj rada štitne žlezde, pogotovo temperatura koja se meri ujutro, odmah nakon buđenja.

Uveče pripremite toplomer tako što ćete ga otresti, da temperatura koju pokazuje bude ispod 35 stepeni. Ujutro, čim se probudite stavite toplomer ispod pazuha, pripazite da između toplomera i kože nema odeće. Toplomer treba da držite 10 minuta, koje možete iskoristiti da još malo odremate. Nakon 10 minuta, odmah očitajte rezultat i zapišite ga.

To je jutarnja bazalna temperatura i normalno se kreće od 36,5 i 36,8 stepeni.

Rezultati testa:

Ako je vaša temeratura između 36,5 i 36,8, vaša štitna žlezda radi normalno.

Ako je vaša temperatura niža od 36,5 stepeni onda se radi o smanjenoj funkciji štitne žlezde.

Simptomi smanjenje funkcije ili hipotireoidizma su gubitak energije, umor, gubitak kose, suva koža, glavobolja, hronične infekcije, loša koncentracija…

Ako je temperatura viša od 36,8, radi se ubrzanom radu ili hipertireoidizmu. Simptomi hipertireoidizma su nervoza, gubljenje težine, topla, vlažna koža, ubrzan rad srca.

Da bi test bio što tačniji potrebno je ponoviti ga najmanje 3 dana za redom. Ako utvrdite da je temperatura vašeg tela iznad opsega normalnih vrednosti, obratite se lekaru tradicionalne ili alternativne medicine koji će vam pomoći da uspostavite normalnu funkciju štitne žlezde.

Evo nekoliko simptoma koji upućuju da bi trebalo da proverite rad štitne žlezde kod lekara:

Hroničan umor:

  • Budući da svakodnevno dobijamo dobru „dozu“ stresa, ne treba da nas čudi manjak energije tokom dana. Međutim, ako se već duže vreme osećate iscrpljeno, ujutru teško ustajete iz kreveta i nikada niste dovoljno naspavani, predlažemo vam da posetite lekara i prekontrolišete krvnu sliku jer je moguće da se radi o bolesti štitnjače . Hroničan umor jedan je od simptoma oslabljenog imunološkog sistema, ali može biti i znak za poremećaj rada štitne žlezde .

Gubitak i opadanje kose :

  • Uzročnik prekomernog opadanja kose može biti posledica neravnoteže tiroidnih hormona. To je jedan od simptoma hipotireoze i hipertireoza. Dobra vest je da se prekomerno opadanje kose zaustavlja čim se regulišu funkcije štitne žlezde.

Otok u predelu vrata je jasan signal kod bolesti štitnjače :

  • Proširenje ili otok u vratu je jedan od vidljivih znakova koji ukazuju na to da postoji poremećaj u radu štitne žlezde. U nekim slučajevima on se javlja kao posledica nodula, sitnih grudvica koje rastu unutar tiroideje ili u najlošijem scenariju kod raka štitne žlezde.

Nepravilan puls

  • Osobe koje boluju od hipotireoze, mogu primetiti da im je puls sporiji nego obično. S druge strane, hipertireoza može izazvati ubrzan rad srca, ponekad i povišen krvni pritisak i osećaj jakog lupanja srca u grudima.

Stalno vam je hladno ili pretopio

  • Ljudi koji pate od hipotireoze mogu osećati da im je hladno češće nego obično. Hipertireoza štitnjače ima suprotan efekat i izaziva prekomerno znojenje i stalan osećaj da je spoljašnja temperatura viša nego što je to zaista realno.

Nagla promena raspoloženja

Ako lako planete za svaku i najmanju sitnicu, ne mora da znači da ste prgavi po prirodi ili da vam je opao prag tolerancije, već postoji mogućnost da je došlo do bolesti štitnjače tj.poremećaja u njenom radu. Naime, hipertireoza može izazvati anksiozna stanja, nesanicu,nespokojstvo i pojačanu razdražljivost. U slučaju hipertireoze, javljaju se osećaj stalnog umora, despresivna stanja i usporenost.

HappyTv.tv
Foto: Pixabay
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter