Izvor:
14.05.2017 u 14:45
0

LEK IZ PRIRODE: Mirisna sedefčica za smirenje, bolje varenje i zdravije srce!

Od juna do septembra ruta (Ruta graveolens) pleni božanstvenim žutim cvastima razgranatim poput krošnje. Zbog izgleda u narodu je zovu sedef i sedefčić, ali i rutva, rutvica, pitoma ruta…

Ovu višegodišnju grmoliku biljku lako je primetiti jer naraste do 60 i više santimetara. Posebno je privlačna pčelama zbog intenzivnog aromatičnog mirisa.

Divlja ruta potiče iz jugoistočne Evrope, a lako se gaji i u baštama. Potrebno je izabrati toplo, sunčano mesto zaštićeno od vetra. Datira još iz antičkih vremena. Rimljani i Grci su je smatrali svetom biljkom, a koristili su je i kao lek i začin. Zbog sastojaka koje sadrži ima široku lepezu lekovitog delovanja.

Žanje se kada su dani sunčani, posle rose, u vreme kada je polovina biljaka procvetala. Seče se 15 cm iznad zemlje da bi ponovo mogli da izrastu novi izdanci. Sledeća žetva se obavlja posle šest do sedam nedelja, obično krajem avgusta. Preko zime zasad sa rutvicom trebalo bi prekriti slamom da bi se biljka zaštitila od mrazeva, a u proleće taj prekrivač pažljivo skloniti.

Prilikom sakupljanja požnjevene biljke, na rukama obavezno treba imati rukavice jer na goloj, oznojenoj koži ruta izaziva neprijatne plikove i alergiju sličnu opekotinama.

Zbog obilja etarskog ulja suši se u tankom sloju na promajnom mestu, osam do deset dana. Svakog drugog dana pažljivo se okreće. Osušena je u potpunosti kada se stabljika prilikom savijanja lomi, a najkvalitetnija je kada joj je lišće mlado.

Kao lek pravi u obliku praška, čaja, ekstrakta i tinkture.

U farmaciji se upotrebljava za pripremu galenskih preparata. Iz biljke se izdvaja sastojak rutin koji ima slično dejstvo kao vitamin P, odnosno citrin. Upotrebljava se kod povećane krtosti i propustljivosti kapilara, kod zakrečavanja krvnih sudova, snižavanja krvnog pritiska.

Rutin tablete od 0,05 grama se preporučuju za bolesne vene.

Kao sedativ pomaže kod histerije, nesvestica i lupanja srca zbog psihičkih trauma.

Pospešuje varenje i podstiče mleko kod dojilja, a delotvoran je i protiv grčeva.

Koristi se za lečenje umornih očiju i glavobolje izazvane time.

ČAJ ZA SMIRENjE

Kod nervoze, lupanja srca uzrokovanog stresom i drugih uznemirujućih stanja efikasan je čaj od osušenih listića rute. Sipajte kašičicu rutvice u šolju i prelijte vrelom vodom, sačekajte pet minuta, procedite i pijte u malim gutljajima sa pauzama. Listiće rutvice možete da pomešate i sa lišćem matičnjaka, gloga ili valerijane u istoj srazmeri. Recimo, pola kašičice rute, a pola matičnjaka ili neke druge biljke. Čaj spravljajte i pijte na isti način kao u prethodnom receptu. Smirujući efekat biće još bolji i brži.

Kao sedativ, deluje kod histerije, nesvestica izazvanih psihičkim traumama, lupanja srca uzrokovanog nervozom. Narodna medicina ga preporučuje kao sredstvo za smirenje i za jačanje materice. Bez obzira na delotvornost sa upotrebom rute se ne sme preterivati. U većim količinama od one koju je stručnjak propisao postaje otrovna. Prilikom uzimanja većih doza, može da dovede do upale organa za varenje i crvenila na koži ako stoji duže vreme na njoj zgnječena. Trudnice ne bi smele da je koriste jer izaziva pobačaj.

U malim količinama je ukusan začin, koji se naročito koristi u proizvodnji vina i konjaka, kao i u kozmetičkoj industriji.

Izvor: novosti.rs
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter