Izvor:
14.05.2017 u 17:52
0

POČELO DA DAJE PRVE REZULTATE: Majčino mleko ubija ćelije raka!

Naučnici u Švedskoj otkrili su da majčino mleko sadrži sastojak koji ubija ćelije tumora.

Na upotrebu majčinog mleka u borbi protiv raka čekalo se više od pet godina, a sada je počelo da daje prve rezultate. Istraživanje koje je sprovedeno na pacijentima koji boluju od raka mokraćne bešike, već je dalo obećavajuće rezultate. Istraživači veruju kako supstanca iz majčinog mleka koju su nazvali "Hamlet" pomaže ovim pacijentima, a u budućnosti će pomoći i u lečenju raka creva i raka grlića materice.

Prema laboratorijskim istraživanjima, "Hamlet" ubija 40 različitih vrsta ćelija raka, a značajno je to da ne ubija zdrave ćelije, što znači da ne izaziva teške nuspojave kao sadašnji lekovi koji se koriste u hemoterapiji.

Profesorka Katarina Svanborg, na čiju inicijativu je sprovedeno ovo istraživanje, rekla je da postoji nešto "magično u supstanci Hamlet koja pronalazi ćelije tumora i ubija ih".

"Majčino mleko sadrži protein alfa-laktalbumin koji se u stomaku transformiše u supstancu koja se bori protiv raka", istakla je Svanborg koja radi kao imunolog na švedskom Univerzitetu Lund.

Do ovog otkrića Svanborg i njen tim došli su sasvim slučajno. Tokom jednog eksperimenta bile su im potrebne ljudske ćelije i bakterija kako bi istražili antibiotska svojstva majčinog mleka. Iz praktičnih razloga uzeli su ćelije tumora.

"Kada smo u ćelije tumora dodali majčino mleko, na naše veliko čuđenje, ćelije su umrle. To slučajno otkriće bila je prava sreća", istakla je Svanborg.

KLIX.BA
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter