Izvor:
16.05.2017 u 08:01
0

ČINI ČUDA ZA VAŠE ZDRAVLJE: Ovo povrće čuva srce i sprečava rak!

Postoje razne vrste boja i oblika za razne vrste patlidžana. Svaka od njih sadrži dosta hranljivih materija koje su dobre za zdravlje i pomažu kod ovih oblasti.

Zdravlje srca

Patlidžan sadrži vlakna, kalijum, vitamine C i B6 koji pospešuju zdravlje srca. Njegov visok sadržaj flavonoida se vezuje za niži rizik od smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, čak i kada se uzima u malim količinama.

Holesterol

Istraživanje na životinjama je pokazalo da konzumiranje patlidžana dovodi do značajnog smanjivanja nivoa holesterola u krvi. Ovo povrće sadrži velike količine hlorogenske kiseline, jednog od najmoćnijih aktivatora slobodnih radikala koje se mogu naći u biljkama. Kiselina snižava nivoe LDL – lošeg holesterola, a takođe ima antikancerogena, antimikrobna i antibakterijska svojstva.

Karcinom

Polifenoli u patlidžanu imaju antikancerogeni efekat; štite ćelije u telu od štete prouzrokovane kretanjem slobodnih radikala i za uzvrat sprečavaju nastanak tumora i invaziju i širenje kancerogenih ćelija, što ga čini interesantnim saveznikom protiv raka.

Kognitivna funkcija

Istraživanje na životinjama je pokazalo da je nasunin, antioksidantno jedinjenje koje se može naći u patlidžanu, moćan antioksidant koji olakšava transport hranljivih materija do ćelija kako bi se poboljšala kognitivna funkcija. Ono takođe poboljšava dotok krvi do mozga, te sprečava mentalne poremećaje koji se javljaju usled starenja. Konzumiranje patlidžana čak poboljšava i memoriju.

Kontrolisanje težine

Jedinjenja koja su integrisana u ovom povrću povećavaju osećaj sitosti i smanjuju apetit, što čini da se duže osećamo sito, te tad konzumiramo manje kalorija. Ukoliko razmotrimo to uz činjenicu da patlidžan ima vrlo malo kalorija, on postaje nezamenjiv sastojak svake dijete.

Izvor: webtribune
Foto: Najzdravija hrana

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter