Izvor:
17.05.2017 u 08:59
0

KARDIOLOG UPOZORAVA: Ovo su glavni okidači za bolesti srca!

Srčana bolest počinje onda kada se ne osećate dobro i kada niste iskreni prema sebi

Suzan Steinbaum je doktorka osteopatije i kardiolog koja živi i radi u Njujorku. U medijima je poznata kao strastveni borac za očuvanje zdravlja ženskog srca te je u svojim predavanjima uvek naglašavala važnost prevencije. Potiče iz porodice u kojoj je bilo čak 18 lekara osteopatske medicine. Zanimljivost iz porodičnog života veže se uz delovanje njenog dede. On je takođe bio lekar i pisao je članke o zdravstvenim dobrobitima tamne čokolade, avokada, borovnica, badema i uopšteno antioksidansa – desetlećima pre nego što je to nauka potvrdila.

Moderni život se odražava na zdravlje srca

Žene su iz dana u dan izložene sve većem stresu pokušavajući da balansiraju između brojnih obaveza porodičnog i poslovnog života. Pritom uglavnom potpuno zapostavljaju sebe, opravdavajući to nedostatkom vremena. Takav način života i zanemarivanje vlastitih potreba snažno se odražava na zdravlje njihova srca. Iako su se donedavno srčane bolesti smatrale uglavnom muškima, sve veći broj mlađih žena tuži se na palpitacije, bolove u grudima, napade panike, umor i teskobu.

Dok je dr Steinbaum radila na Blok Islandu, u ordinaciju su joj dolazile 30-godišnjakinje i 40-godišnjakinje s različitim problemima. Sve su to redom bile uspešne mlade žene opterećene brojim obavezama. Pre godišnjeg odmora su još nekako funkcionisale, ali čim bi se malo opustile, jednostavno bi se “raspale”.

Dr Steinbaum to objašnjava time što su njihovi hormoni stresa, koji su im inače omogućavali da prežive frenetične dane, na odmoru završili u krvotoku gde su izazvali kratak spoj. To je rezultiralo simptomima kao što su ubrzani rad srca i visoki krvni pritisak te bolovi u grudima.

Izuzetno štetan uticaj stresa

Srčana bolest, kaže dr Steinbaum, počinje mnogo pre nego što mislite. Ona počinje onda kad se ne osećate dobro i kad niste iskreni prema samima sebi. Zbog stresa, loše ishrane, pasivnog načina života, pušenja i alkohola, održavanja loših veza, teskobe ili uznemirenosti vaše srce je već bolesno, poručuje dr Steinbaum.

Sve pacijentkinje s teškim srčanim obolenjima imaju nešto zajedničko – pod velikim su stresom i osećaju se usamljeno i neshvaćeno. Stres je štetniji za žensko nego za muško srce.

Dok muškarci na stres reaguju po principu bori se ili beži, žene prirodno reaguju po principu smiri se i sprijatelji pa obično o tome žele da razgovaraju.

Ženama su izuzetno važna podrška, porodica i prijateljstvo. Ali kako više niko nema vremena za razgovor, na stres reaguju poput muškaraca, što se negativno odražava upravo na zdravlje njihovog srca.

Stres može postati vaš život i to je najbrži način da vaše srce uvene”, kaže dr Steinbaum.

Šumovi srca – pokazatelji vaše vitalnosti

Pod šumovima srca dr Steinbaum podrazumeva meru vaše vitalnosti. To su pokazatelji koji ukazuju na nivo vašeg zdravlja i funkcionalnosti srca. Neki od šumova srca na koje biste trebali obratiti pažnju su sledeći faktori.

1. Kondicija

“Ako niste u stanju da ispešačite dva bloka zgrada ili niste u stanju da se popnete stepenicama, onda vam garantujem da ste izloženi velikom riziku od srčanih bolesti”, kaže Suzan Steinbaum.

2. Broj otkucaja srca

Savršena frekvencija srca u mirovanju je 50-70 otkucaja u minuti, sve više od toga dr Steinbaum smatra velikim opterećenjem za srce.

3. Štetno delovanje pušenja

Ne treba ni spominjati koliko su cigarete štetne za zdravlje pluća, krvnih sudova i srca. Ako pušite, preti vam veliki rizik od infarkta.

4. Nivo holesterola

Ako imate visoke nivoe lošeg LDL holesterola, a nizak nivo dobrog HDL holesterola te visoke trigliceride, preti vam veći rizik od srčanih bolesti.

Vaš HDL ili dobar holesterol trebao bi iznositi barem 50 (za žene), a ako je iznad 60, to vam pruža snažnu zaštitu od srčanih bolesti.

Kako biste povisili HDL holesterol, jedite što više voća i povrća kao i žitarice sa celim zrnom koje obiluje omega-3 masnim kiselinama.

5. Krvni pritisak

Pritisak iznad 140/90 smatra se visokim, a to je glavni faktor rizika za bolesti srca. Snizite ga tako što ćete smanjiti stresa, pravilnom ishranom i izbegavanjem unosa soli.

6. Dijabetes

Ako već dugo bolujete od dijabetesa, preti vam veliki rizik od infarkta. Šećerna bolest je, kaže dr Steinbaum, glavni šum srca za srčane bolesti.

7. Upalni procesi

Danas se sve više govori o opasnosti koje nose upalni procesi u organizmu. Naime, oštećenja na unutrašnjim zidovima vaših arterija omogućuju odlaženje holesterola u arterije. To rezultira upalnim procesima u zidovima i stvaranjem plaka na krvnim sudovima, koji uveliko povećava rizik od infarkta.

8. Disbalans hormona

Ako imate neravnotežu hormona ili ste ranije ušli u menopauzu, u rizičnoj ste grupi za srčana obolenja.

9. Telesne masnoće

Masne naslage, naročito u području stomaka, podstiču lučenje raznih hormona i hemijskih supstanci koje se dovode u vezu sa srčanim bolestima.

Među šumovima srca dr Steinbaum navodi i porodičnu istoriju, iako zdravlje vašeg srca ponajviše zavisi od vaših zdravih navika, uključujući unos voća, povrća i tečnosti.

Izvor: stil.kurir.rs
Foto: Twitter/TinktureDrSulca

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter