Izvor:
26.05.2017 u 21:33
0

DOMAĆI ČAJ OD ŽALFIJE: Napravite sami napitak koji bukvalno sve leči!

Osim eteričnog ulja, žalfija sadrži kalijum, kalcijum i natrijum, koji su ljudskom telu neophodni.

Jedan od omiljenih domaćih letnjih napitaka – sok od zove, dobio je ozbiljnu konkurenciju!

Lekoviti sirup od cvetova žalfije jako je omiljen, posebno u primorskim krajevima gde raste sam, bez sađenja.

Osim eteričnog ulja, žalfija sadrži kalijum, kalcijum i natrijum, a u narodnoj medicini poznata je kao jedna od biljaka koja se najduže korisiti.

Prema nekim zapisima, čak ju je i franački kralj Karlo Veliki uvrstio u stroge propise takozvane "kapitulare" kao jednu od 72 biljke koje se moraju uzgajati u svim seoskim, gradskim i manastirskim vrtovima.

Lek je za razne bolesti, o čemu svedoči i njen latinski naziv "salvia", što znači spasiti.

Ova čudesna biljka u mnogim krajevima raste sama, a količina cvetova žalfije koja je potrebna za ovaj recept vrlo se lako može uzgajiti i na balkonu. Baš zato je opasna konkurencija i sirupu od zove!

Najbolje vrste su Salvia officinalis, Salvia sclarea i Salvia triloba.

Za sirup od žalfije je najbolje brati vrhove koji su se tek rascvetali, jer sadrže najviše aktivnih i lekovitih sastojaka.

Sastojci: 300 g cvetova žalfije, 50 g limuntusa, litar vode, 2,5 kg šećera.

Priprema: Cvetove žalfije i limuntus zakuvati i ostaviti da odstoje 24 sata. Nakon toga procediti kroz krpu, dodati šećer i ponovno zakuvati. Vruć sirup sipati u staklene flaše i dobro zatvorite, a čepove prethodno dezinfikujte.

Izvor: stil.kurir.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter