Izvor:
28.05.2017 u 15:50
0

EVO KAKO DA BEZBEDNO UKLONITE KRPELJA! (VIDEO)

Ne zaboravite da pregledate sebe, decu, ali i ljubimce svaki put kada duže vreme boravite u prirodi, jer krpelji su najbrojniji u proleće i leto.

Krpelj se odstranjuje pincetom tako što se približi što više glavi i povuče bez okretanja. U slučaju da glava ostane u koži može se ukloniti sterilnom iglom. Uvrtanje se izbegava, jer mogu da zaostanu delovi krpelja prilikom istog. Ukoliko se desi da delovi krpelja ostanu u koži, ne treba paničiti jer oni najčešće nisu zarazni.

Izbor obuće i odeće

Preporučuju se dugi rukavi, pantalone uvučene u čarape, zatvorene cipele, svetlija odeća (krpelj se teže vidi na tamnom) i materijali bez dlačica (poput vune i flanela) jer se na njih krpelj teže prihvata.

Ljudima koji često borave u prirodi preporučuje se vakcinacija protiv krpeljnog meningoencefalitisa. Vakcinisati se mogu i deca starija od godinu dana. Prvu dozu najbolje je primiti zimi, drugu od mesec do tri nakon prve, a treću od devet do 12 meseci nakon druge. Zaštita traje tri godine.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter