Izvor:
29.05.2017 u 22:02
0

NISU ZNAK STAROSTI: Rana upozorenja demencije koje nikako ne biste smeli da ignorišete!

Demencija je skup različitih poremećaja mozga, najčešće Alchajmerove bolesti.

Ovi poremećaji i pokrenut gubitak funkcije mozga, su progresivni i mogu biti fatalni.

“Ne postoji nijedan jedini znak, zavisi od dela mozga koji je pogođen”, rekla je Hilda Hajo, glavna sestra centra za demenciju iz Velike Britanije, kada su je pitali za simptome.

“Međutim kratkoročni problemi sa pamćenjem udruženi sa poteškoćama sa koncentracijom, bi mogli biti razlog za zabrinutost”, dodala je Hilda

Neki od mogućih simptoma su:

– Povezivanje reči

– Promene raspoloženja bez razloga

– Zanemarujete stvari koje sta nekada rado radili

– Nemogućnost da obaveze odrade do kraja

– Zaboravljate lica i imena ljudi

– Loša orjentacija

– Ponavljanje priče, iznova i iznova

Hilda tvrdi da ukoliko se demencija dijagnostikuje pre 65 godine, obično se radi o genetskoj demenciji. Neki ljudi imaju grešku na hromozomu 14, što znači da njihova deca imaju 50% šanse da imaju demencij.

Ako se otkrije u ranoj mladosti, brže napreduje. ponekada pacijentima ostane samo 5 godina života. Ukoliko primetite neke od ovih simptoma, ne bi ih trebalo ignorisati, obratite se lekaru.

telegraf.rs
foto arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter