Izvor:
03.06.2017 u 01:38
0

MOŽE BITI I OPASNO: Razlozi zbog kojih ne vredi kupovati kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom većim od 50!

U teoriji, kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom (SPF) bi trebalo da vam pruže najbolju zaštitu protiv štetne UV radijacije.

Međutim, stvari su u praksi potpuno drugačije.

U najboljem slučaju, visok SPF pružiće vam neznatno bolju zaštitu nego druge kreme, dok u najgorem mogu da vam pruže lažan osećaj sigurnosti i zato provodite više vremena na suncu – povećavajući rizik za dobijanje raka.

Evo šta morate da znate o SPF zaštitnom faktoru kako bi vam koža bila bezbedna

Visok SPF ne pruža visoku zaštitu

Postoje dve vrste UV radijacije koje pogađaju kožu kada smo na suncu: UVA i UVB.

UVB je odgovoran za opekotine od sunca, dok UVA prodire dublje u kožu i dovodi do njenog starenja. Obe vrste povećavaju rizik od rika.

SPF predstavlja meru koja pokazuje koliko krema za sunčanje štiti od UVB radijacije. Iako nam se čini da SPF 100 pruža duplo bolju zaštitu od SPF 50, istina je da je ta zaštita samo malo bolja.

SPF 30 blokira skoro 97 odsto UVB radijacije, dok SPF 50 blokira 98 odsto, a SPF 100 blokira 99 odsto.

Trebalo bi da izaberete kremu koja ima SPF između 15 i 50

Stručnjaci tvrde da bi trebalod a biramo manji zaštitni faktor, ali da ga nanosimo u većoj količini i češće. Najbolje bi bio svaka 2 sata i uvek nakon plivanja, brisanja peškirom ili obilnijeg znojenja.

Tanjug
Foto: akhbarelyom.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter