Izvor:
03.06.2017 u 16:15
1

ZABORAVIĆETE NA PIJANSTVO NAKON OVOGA: Šta se TAČNO dešava u organizmu kad povraćate zbog alkohola?

Najbolji način da sprečite povraćanje je da ne popijete previše, ali budimo iskreni – mali je broj onih, koji su u stanju da se kontrolišu kada je alkohol u pitanju.

Do povraćanja dolazi jer je alkohol iritant, koji utiče na stomak. Konzumiranje prekomerne količine alkohola dovodi do gastritisa i poremećaja u radu stomaka. Simptomi su različiti, ali najčešće se javljaju u vidu bola u stomaku, mučnine, grčeve i povraćanja.

Pijanstvo se definiše kao pet ili više čašica pića u poslednja dva sata za muškarce i četiri pića u odnosu na isti vremenski rok za žene. Poriv može trajati samo nekoliko sati ili čak nekoliko dana.

Alkohol se oslobađa iz želuca i prelazi u krvotok čak i posle prestanka pijenja. On se brzo apsorbuje, ali potrebno mu je duže da se preradi i nestane iz organizma. Zbog toga se osećamo kao da smo sve više i više pijani.

Mamurluk

Ovo je fizičko i emocionalno stanje koje nastupa nakon prekomerne upotrebe alkoholnih pića. Dan posle pijanstva, takođe može biti naporan. Studija koja je sprovedena na Univerzitetu Mičigen pokazala je da bi trebalo sačekati sa hranom nekoliko sati. Uzimajte male količine tečnosti, možete koristiti gazirane napitke, energetska pića ili samo vodu. Preporučuje se lagana hrana, koja će se lako svariti – banane, pirinač, jabuke, tost ili krekere.

Kako će izgledati mamurluk zavisi od toga kako neko podnosi alkohol i koju količinu je popila. Što više unesenog pića, to je jači mamurluk. No i vrsta i sastav popijenih pića nikako nisu bez značaja. Mešanje raznih pića, razne koncentracije, povećava mamurluk. Naročito pijenje veštačkih pića prouzrokuju velike nevolje sutradan.

Povraćanje je poslednja faza mamurluka. Prvo osećata mučninu, nakon tog nagon za povraćanje. Čovek proba da povraća, ali ne može. Iz prostog razloga što nema šta da povrati, jer mu je stomak prazan.

Do povraćanja dolazi jer se nakon dubokih udisaja i kontrakcije dijafragme, otvara jednjak i stvara pritisak na želudac. Ako vam se povraća, veoma je važno da ostanete budni kako se ne biste ugušili.

Izvor: Telegraf
Foto: Prirodni lijekovi

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ZABORAVIĆETE NA PIJANSTVO NAKON OVOGA: Šta se TAČNO dešava u organizmu kad povraćate zbog alkohola?”

  1. Dobar dan moguli vas nešto pitati ja sam danas probala povraćati ali nije uspijelo povraćanje nije moglo da izađe napolje to povraćanje ali mi je ta povraćka ostala u želucu i onda sam danas spavala danas sam spavala i kad sam malo odspavala bilo mi je puno bolje kad sam prestala da kašljem

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter