Izvor:
05.06.2017 u 14:12
0

RANI POKAZATELJ: Povećan broj trombocita može da ukaže na karcinom!

Prema ovoj studiji, oko trećina pacijenata sa trombocitozom koji imaju karcinom pluća ili debelog creva nemaju nikakvih drugih simptoma karcinoma. Studija je proučavala medicinske kartone 40.000 pacijenata, a rezultati su pokazali da je kod više od jedanaest procenata muškaraca i kod šest procenata žena iznad četrdesete koji su imali veliki broj trombocita, otkriven je karcinom u narednih godinu dana. Taj broj raste ako je osoba i posle šest meseci imala veliki broj trombocita.

Trombociti su najmanji proteini koji čine krv, a odgovorni su za stvaranje ugrušaka i sprečavanja daljeg krvarenja. Zbog njihove izuzetno važne funkcije u organizmu, potrebno je imati dovoljno trombocita, ali ako ih ima previše, dolazi do trombocitoze.

Postoje dve vrste trombocitoze, primarna i sekundarna. Primarna nastaje iz nepoznatih razloga, dok je sekundarnoj uzrok stanje pacijenta, kao što su anemija ili infekcija. Uobičajeni simptomi previše trombocita su modrice na koži ili krvarenje iz nosa, usta, desni, želuca ili creva. Kod nekih slučajeva može da izazove bol, oticanje, utrnulost i trnce u rukama i stopalima.

"Znamo da je ključ izlečenja što ranija dijagnoza. Naše istraživanje pokazuje da se kod određenog broja ljudi karcinom može dijagnostikovati tri meseca ranije ako se uoči trombocitoza, a ovo vreme čini veliku razliku", kaže dr Sara Bejli, autorka studije.

Izvor: Nedeljnik.rs
Foto:pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter